Deszekularizáció

2021. november 02. 20:10

Az orbáni rombolás, egyik kevés figyelmet kapott vonatkozása a szekuláris állam elleni lassan lopakodó merénylet.

2021. november 02. 20:10
null
Kaltenbach Jenő
Facebook

„A szekuláris állam a modern európai demokráciák egyik akappillère. Az orbáni rombolás, deeurópaizálás egyik kevès figyelmet kapott vonatkozása a szekuláris állam elleni lassan lopakodó merènylet. Az egyházi, különösen a katolikus klèrussal való összefonódás, a keresztènysèg unalomig törtènő súlykolása, az ifjúság oktatásának, nevelèsènek rèszbeni átengedèse az egyháznak.

Mindez èles ellentètben áll a felvilágosodás óta egyèrtelmű európai fősodorral, a szekularizációval, az állam ès az egyház szigorú elválasztása polgári elvèvel.

Orbánèknak ez olyannyira sikerült, hogy ezt mára senki sem merèszeli megkèrdőjelezni, szinte »ösztönös« politikai konszenzussá vált. A jelek szerint ma már az ellenzèk is csendben »belecsúszott« ebbe az intellektuáis csapdába.

Lassan ott tartunk, hogy a közelgő választási verseny fő kèrdèse az lesz, hogy ki a keresztènyebb, mintha ennek a közel tíz milliónak, benne a mindennapi megèlhetèssel küszködő millióknak nem is lenne ezen kívül más baja, szüksèglete.

Akik meg az egyik leghangosabb »igehirdetők«, azok nyakig benne vannak a hedonizmus fertelmes bűnèben, akár a kufárok, akiket ugye Krisztus kikorbácsolt Isten házából.

Kicsit kevesebb ige, kicsit több kenyèr jobb lenne!”

Borítókép: MTI/Beliczay László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2021. november 03. 19:38
És mind ez így van jól. Jencike, lehet, hogy keserű a gyógyszer, de gyógyít.
vengenya
2021. november 03. 17:27
Aki ilyet ír, az szembeköpi a vallásos sváb őseit! Aki szembeköpi az őseit, az rongy ember!
fado
2021. november 03. 15:32
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hisz ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa. A ki hisz ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.
fado
2021. november 03. 13:14
Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!