Nem szavazhattam az előválasztáson, hiába mentem

2021. szeptember 27. 07:24

Kezembe nyomtak egy nyilatkozatot, hogy töltsem ki, írjam alá. Addig nem kapok szavazólapot.

2021. szeptember 27. 07:24
null
Stumpf András
Facebook

„Előző posztomban jeleztem, hogy megyek előválasztani. Azt is leírtam, miért. Aztán amikor elhatározásomnak megfelelően vasárnap elbattyogtam a Moszkva térre, kiderült: hiába. Kezembe nyomtak ugyanis egy nyilatkozatot, hogy töltsem ki, írjam alá. Addig nem kapok szavazólapot. Az egyoldalas szöveg utolsó mondatának második fele pedig így szólt: vállalom, hogy a 2022-es országgyűlési választáson az ellenzéki összefogás listáját támogatom. Ezt nyilvánvalóan nem ígérhetem meg, ilyet nem írhatok alá most, amikor még nem is tudni, ki vezeti majd azt a listát, kik lesznek azon rajta. (Hát hiszen épp azért van előválasztás, hogy ez kiderüljön.) Azt sem tudhatom, a befutó mit mond-tesz majd az országgyűlési választásig hátralévő fél évben. A nyilatkozat értelmében viszont mindezen ismeretek hiányában kellene biankó csekket kitöltenem, aláírásommal vállalnom, hogy bárki lesz a befutó, bármit tesz is, elmegyek és rá szavazok jövőre. Ilyen nincs. Fenntartom magamnak a jogot: ha úgy ítélem majd meg, hogy mondjuk nem is megyek el választani, azt nyugodt szívvel megtehessem. Vannak ugyanis a mostani felhozatalban jelöltek, akikre tudnék szavazni, s akad olyan is, akire nem.Hát hiszen épp ezért előválaszt az ember, nemde? Ha csak olyanok vehetnek részt, akiknek édesmindegy, ki lesz a közös ellenzéki jelölt, mégis mi értelme az egésznek? Márpedig a nyilatkozat szövegéből az következik, hogy csak ők vehetnek részt rajta. És épp csak azok nem szavazhatnak ezen a választáson(!), akik tudnak és akarnak is választani(!) a jelöltek közül.

Persze, tudom: senki nem tudja ellenőrizni, sem számon kérni rajtam, hogy jövőre szavazok-e vagy sem, s ha igen, kire. Csakhogy az ember ne írjon alá olyasmit, amiről az aláírás pillanatában tudja, hogy vállalhatatlan számára.Egyéni szocproblem, mondhatnák most az e sorokat olvasók: nem akartam aláírni, nem írtam alá, nem szavazhattam, ennyi. De nem, nem ennyi. Azért nem mégpedig, mert a hivatalos előválasztási honlapon pontosan megfogalmazták, mi a szavazat leadásának feltétele. A Ki szavazhat? oldalon az áll, hogy »Az előválasztáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van.« Ezeknek a követelményeknek bizony hiánytalanul megfelelek, az előválasztási eredménytől független, bárki melletti elköteleződő nyilatkozatról mint szavazási feltételről pedig egyetlen szó sem esik ezen a felületen (a 17 évesek számára szükséges szülői nyilatkozatról igen, azt le is lehet tölteni). A biankó csekk aláírását a helyszínen tehát nem jelölhették volna meg számomra a szavazás feltételeként.

De nem háborogni akarok, annak semmi értelme. Csupán megoldást találni. Ehhez kérek most némi segítséget Márki-Zay Pétertől, Karácsony Gergelytől, Fekete-Győr Andrástól, Jakab Pétertől. Van még egy nap, hogy ezt a problémát orvosolni lehessen. Értem én, hogy azzal a félmondattal az előválasztást meghekkelni kirendelt fideszeseket akarták távol tartani, de az éppen őket (ha vannak) aligha tartja távol. Akit a pártközpont rendel ki sanda, hekkelési célokkal, az még büszke is a bizonyítékra, hogy valóban leszavazott arra, akire mondták neki, és röhögve mutogatja cimboráinak: »Nézd már, hogy átvertem a nemzetvesztő komcsikat! Majd nyilván rájuk szavazok, ehhehhehh!« Szóval az előválasztás szervezői legyenek szívesek és a problémás kitételt vegyék le a lapról, vagy ha az bonyolult, jelezzék akár itt, hogy elfogadják a lapot úgy is, hogy ezt a mondatrészt tollal áthúzom rajta, mint a fentiek okán számomra vállalhatatlant. Akár kérhetném azt is, hogy egészében tekintsenek el a kitöltendő papirosról, hiszen annak híján is volt, aki kapott szavazólapot: Lattmann Tamás például nem írt alá semmit, mégis voksolhatott. Ilyesmit mégsem kérek. A többi részt kitöltöm rendesen, az adataimat is szívesen megadom – meglehetős rutinom van ugyanis annak gyors eldöntésében, mely e-maileket kell elolvasni, s melyeket törölni.”

Kép forrása: Stumpf András Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 224 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakOlvas
2021. szeptember 28. 18:17
Nem szavazhattál, Bandi? Sebaj, majd legközelebb.
Budai Katalin
2021. szeptember 28. 01:54
Vajon miért vetted föl a sapit és a napszemüveget? Nem szeretted volna, ha valaki felismer a Moslékzabálók között? Se itt, se ott nem jó, igaz? Az árulókat mindenütt megvetik. Keress más foglalkozást! Mindenütt hiteltelen lettél. Ismered a verset? Reménytelenül "Lassan, tünődve" Az ember végül homokos, szomorú, vizes síkra ér, szétnéz merengve és okos fejével biccent, nem remél.... Valaha kedveltem az írásaidat....
Dicsértessék
2021. szeptember 27. 21:15
De hülye vagy András. Én simán aláírtam. :-))))
tevevanegypupu
2021. szeptember 27. 20:23
Minden esetre nagyon remélem,hogy Magyarországon a magyar társadalom megakadályozza, hogy ez az ávh-s gyilkos utódcsőcselék megint a hatalom közelébe kerüljön..Elképzelhetetlen,hogy egy ávh-s gyilkos és egy pápa elleni gyilkossági kísérlettel vádolt családból a csaló, hazug exminiszter felesége lehessen az ország miniszterelnöke..ahogy az is,hogy a hozzá csapódó csürhéből bármelyik is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!