A világi államból az alvilági államba

2021. június 28. 09:19

A többség hisz Istenben, ám nem tartja magára kötelezőnek egy-egy vallás összes parancsát.

2021. június 28. 09:19
Lendvai Ildikó
Hírklikk

„Ráadásul Közép- és Kelet-Európában Csehország után Magyarország a második »legvilágiasabb«, legszekulárisabb ország. Ez nem érdem és nem bűn, de tény: a többség a maga módján hisz Istenben, ám nem tartja magára kötelezőnek egy-egy vallás összes parancsát. Már a hivatalos esküvő előtt összeköltözik párjával, nemcsak az egyházak által engedélyezett fogamzásgátlási módszereket használja, vasárnap is vásárolni akar, és ha végképp megromlott a házassága, elválik. (Hogy a kormány maga hányféle változatos módon sérti meg a Tízparancsolatot, arról most ne is beszéljünk.)

Éppen ezért, eddig a Fidesz sem akarta nagyon megégetni a kezét: nem ment szembe a hétköznapok szekuláris gyakorlatával. Az abortusz szabályozásán esze ágában sem volt változtatni, a KDNP erőtlen nógatásai ellenére sem. Tudták, amit a többség: a terhességmegszakítás tragikus, drámai döntés, de ha még a végső esetben, kiélezett élethelyzetekben is teljesen tiltják, akkor nem az abortuszok száma csökken, hanem a nők életébe kerülő illegális beavatkozások száma nő.

Nem tudom, változott-e a szándékuk a lengyel példa hatására. Ha van eszük, nem. De lehet, valódi szándék nélkül is úgy gondolják, nem árt egy újabb megosztó vitát provokálni, amelyben az esetleges szigorítással szembeforduló ellenzéket majd »magzatgyilkosnak«, »életellenesnek« lehet bélyegezni. Ugyanazzal a hangsúllyal, ahogy »oltásellenesnek«, »pedofil-barátnak« nevezik.

Figyeljünk oda Orbán horvát lapnak adott interjújára! Régi szokása, hogy a határon túlról üzen haza. Most ezt üzente: »Magyarország még mindig szekuláris állam, amely utakat keres Isten felé.« »Még mindig?« – Ez elég vészjóslóan hangzik. És tessék mondani, még meddig? »Utakat keres Isten felé« – ez teljes szereptévesztés. Utat Isten felé az emberek kereshetnek, akkor és úgy, ahogy ők akarják. De az állam ne válasszon helyettünk se világnézeti utat, se Istent, se vallást. Ezt bízza ránk. Még aggasztóbb, amit a lap kérdésére (»Újjászületett-e Magyarország a 30 év után?«) felel: Még nem. »Az életnek nagyobb értéke van, de még nem kap teljes tiszteletet.«  Ez már az abortuszt az életképtelen, beteg magzat esetén is tiltó lengyel Alkotmánybíróság érvelése. Ott is az élet teljes tiszteletére hivatkoztak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. június 29. 04:50
Az ateisták a mi lelki szegényeink. E kor leginkább segítségre szoruló gyermekei. Lelki szegények, azzal a különbséggel, hogy a mennyek országára alig van reményük. A múltban sokan haragudtak rájuk és harcoltak ellenük. Ezt a módszert én teljes egészében elvetendőnek tartom. Csatázni?Egészséges ember sántákkal és vakokkal verekedjék? Mert nyomorékok, jóindulattal kell közeledni hozzájuk Fejlődésben visszamaradt, még értelemben is gyenge gyermekeknek kell őket tekinteni, bár értelmükről különösen sokat tartanak, és azt hiszik, az ateizmus valami tökéletes tudás. Miért harcoltak velük a múltban? Azt hiszem, elsősorban azért, mert az ateizmus, mint fogyatékos értelem és korcs kedély, az élet egész vonalán hoppon maradna, ha valahol nem szerezne kárpótlást. Mi ez a kárpótlás? A túlzott aktivitás. Így vezet az ateizmus szükségképpen erőszakra, mert erre vezet, az ateistáknak meg kell szerezni a világhatalmat. Meg is szerezték.
NTLLK
2021. június 28. 21:00
Tikács anyó nem megy a mennybe, nem megy pokolra. Tikács anyó feloszlik majd a semmiben. Az emléke is. Lesz a helyén egy fekete lyuk. Ahonnan a fény se szabadul. Csak a sötétség.
cornelius#
2021. június 28. 18:19
Az Isten törvényei az élet védelméről szólnak és nem a vasárnapi vásárlásról. Ne keverje össze az Irma fiát az Ír maffiával.
Peppa
2021. június 28. 16:31
Mindegyik vérkomcsi-neolibsi kibaszottul ért a valláshoz, csak tudnám, hogy mióta. A Prájddal foglalkozz, néni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!