Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Mi különbözteti meg az öntudatos, erős politikust az önhitt akarnoktól?

2021. március 16. 21:56

A verbális iszapbirkózás mindennapos a politikai küzdőtéren; virtuális pofonokat adunk és kapunk, és tudnunk is kell adni is és kapni is.

2021. március 16. 21:56
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

„Legalábbis jobb helyeken azért még virtuálisak ezek a pofonok; számos afrikai országban, de az ukrán parlamentben is rendszeresen megvillantják fizikai formában is a pofozkodást. Ami innen nézve persze lehet komikus, de alapvetően nagyon nincs rendben. A politikai ellenfelek fizikai fenyegetése, beleértve a börtönnel való fenyegetést is, a legsötétebb vészkorszakot és a bolsevik terrort egyaránt felidéző aljasság; függetlenül attól, hogy az elkövető ezt elsősorban retorikai elemként, saját szavazóinak további hergelésére használja, vagy valóban komolyan is gondolja. Jelentős a veszélye annak, hogy aki gátlások nélkül alkalmazza ezt a retorikát, annak minden egyéb gátlása is megszűnne akkor, ha valóban hatalmat is kapna a fenyegetéseinek beváltásához.

Önmaguk hatása alá került figurák

De nem is kell erről hipotetikusan gondolkodnunk, feltételezéseket tennünk, hogy mit is tenne vajon egy ilyen politikus. A náci és a kommunista tombolások tökéletesen megmutatták, hogy amikor önmagukat jelentősen túlértékelő, küldetéstudattól fűtött, ám mentálisan és fizikailag egyaránt gyenge képességű, egészséges versengésben a természetükből fogva alulmaradó emberek lehetőséget, hatalmat kapnak, akkor a létező legaljasabb módon képesek visszaélni azzal. Az emberi természet már csak ilyen, és nem is nagyon változik. Robespierre, Kun Béla, Sztálin, Hitler, vagy épp Fekete-Győr András: gyenge, kisstílű, önmaguk hatása alá került figurák, akik egyrészt tele voltak komplexusokkal, másrészt elhitték, hogy ők valamilyen nemes, magasabb rendű ügynek a letéteményesei, és épp a »nemes« ügyet végtelen túlbuzgósággal képviselve próbálták leküzdeni saját komplexusaikat.

Karizma nélkül, ész nélkül

Természetesen önmagában egyáltalán nem baj, sőt, hasznos és fontos, ha egy politikusnak küldetéstudata van, ha »szentül« hisz abban, amit képvisel, és amit csinál. Kell is, hogy rendelkezzen egyrészt vízióval, másrészt eltökéltséggel ahhoz, hogy a vízióját meg is valósítsa. Ha hiányzik belőle a belső indíttatás, ha nincsenek határozott elvei, elképzelései, akkor csak egy cinikus hatalomtechnikus, esetleg egy unalmas technokrata lesz belőle. Vagy egy pojáca, egy szereplési vágytól duzzadó nárcisztikus elmebeteg. A karakteres, nagy formátumú, meghatározó és emlékezetes politikusok mind rendelkeztek valamiféle belső tűzzel. De ezt a tüzet racionalitással, ésszel is kell kezelni, kordában tartani. Mi különbözteti meg az egészséges küldetéstudattal, céltudatossággal, elszántsággal rendelkező, karizmatikus politikust az önmaga hatása alá került, egzaltált, magamutogató ripacstól, az öncélú akarnoktól, az önhitt zsarnoktól? Egyrészt leginkább az, hogy mit és mennyire vesz komolyan. Az általa képviselt ügyet, vagy saját magát. Ez egyébként nem csak a politikában igaz. Még csak vezető beosztásban sem kell dolgozni ahhoz, hogy elváljon a szar a májtól: egy emberről sokat elmond, hogy a munkáját veszi-e komolyan vagy önmagát. Ha a munkáját komolyan veszi, attól még lehet humoros, közvetlen, spontán és laza. Aki viszont önmaga hatása alá kerül, az egyfolytában görcsben van, erőlködik, mindig nagyot akar mondani, sohasem enged fel. Nincs humora, vagy ha közvetlen, vicces és emberi is akar lenni, az is mesterkélt, erőltetett, modoros. Mindenkire rábízom, hogy gondoljon a leírt típusok mögé politikusokat a magyar közéletből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. március 17. 11:30
Van olyan, hogy fantomfájdalom. Ez tényleges fájdalom, egy elveszített végtagon. Hogy a saját képzelt nagysága is agyon tud-e nyomni valakit ténylegesen, sok kloákációs politikus példájából hamarosan kiderül.
balbako_
2021. március 17. 06:32
A tehetséges emberek önerőből haladnak előre, mint Orbán, Trump, Varga Judit, Szíjjártó, az ellenük kreált figurákat meg a sok milliárddal megtámogatott politikai marketing bányássza ki. Biden, Fegyőr, vagy Donald kacsa csak egyet fingott és máris világlapok ájuldoztak tehetségükről persze jó pénzért. Így naná, hogy elhiszik magukról, hogy zsenik s bár nap, mint nap kiderül alkalmatlanságuk a lelkes fizetett kórus hangzavara elnyomja a tényeket. Ugyanakkor ugyanez a fizetett banda az ellenfeleiket naponta, sőt óránként ócsárolja, hazugságokkal lejáratni igyekszik. Most itt tartunk.
121212
2021. március 16. 22:43
"Ha a munkáját komolyan veszi, attól még lehet humoros, közvetlen, spontán és laza. Aki viszont önmaga hatása alá kerül, az egyfolytában görcsben van, erőlködik, mindig nagyot akar mondani, sohasem enged fel." Kövér Lászlót, gondolom, a spontán, laza kategóriába sorolja Jeszy.
Szeredai
2021. március 16. 22:32
Hitler nagyformátumú gondolkodó volt, néhány vitatható mellékszállal. A többi felsorolt szimplán zsarnok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!