Ferenc pápa élettársi kapcsolatról szóló kijelentéséről

2020. október 23. 15:57

A homoszexuális életközösségről ugyanabban az értelemben beszélni, mint a házastársak hitvesi életéről valójában mélyen megtévesztő.

2020. október 23. 15:57
Raymond Leo Burke bíboros
Cardinal Burke

„A homoszexuális nők és férfiak személyes és néha mélyen ülő hajlamai, melyek nekik komoly próbatételt okoznak, bár önmagukban nem jelentenek személyes bűnt, objektíve rendetlenek (Katolikus Egyház Katekizmusa, 2357.; Homosexualitatis problema, a Hittani Kongregáció levele a Katolikus Egyház püspökeihez a homoszexuális személyek lelki gondozásáról, 3. [2]). Tisztelettel, együttérzéssel és gyöngédséggel kell fogadni őket. Kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét. A katolikus hit arra tanítja a híveket, hogy gyűlöljék a bűnt, de szeressék a bűnöst.

3. A hívek és különösen a katolikus politikusok kötelessége, hogy ellenezzék a homoszexuális életközösségek törvényi elismerését (Diverse questioni concernenti l'omosessualità, a Hittani Kongregáció megfontolásai a homoszexuális személyek közötti életközösségek jogi elismerésének elnyerésére irányuló javaslatokról, 10.[3]). A családalapítás joga nem egyszerűen személyes jog, melynek érvényt kell szerezni, hanem annak meg kell felelnie a Teremtő tervének, aki az embert nemi különbségekkel akarta megalkotni, »férfinak és nőnek teremtette őket« (Ter 1,27), így meghívva az embert, a férfi és a nőt, az élet továbbadására. »Mivel a házaspárok biztosítják a nemzedékek egymás után következését, és ezért kiemelkedően a közérdek körébe tartoznak, a polgári jog intézményi elismerést biztosít nekik. A homoszexuális életközösségek viszont jogi szempontból nem igénylik a különös figyelmet, mivel nem gyakorolják ezt a közjóra irányuló funkciót.« (Uo., 9. sz. [4]). A homoszexuális életközösségről ugyanabban az értelemben beszélni, mint a házastársak hitvesi életéről valójában mélyen megtévesztő, mert az azonos neműek között nem lehetséges ilyen egyesülés. Az jog érvényesítése tekintetében a homoszexuális személyek, mint minden más állampolgár, bármikor élhetnek a törvény által biztosított lehetőségekkel magánjogaik védelme érdekében.

Mélységes szomorúság és sürgető lelkipásztori aggodalom forrása, hogy a sajtó által ekkora hangsúllyal nyilvánosságra hozott és Ferenc pápának tulajdonított magánvélemények nem felelnek meg az Anyaszentegyház állandó tanításának, ahogyan azt a Szentírás és a Szent Hagyomány kifejezi, és a tanítóhivatal őrzi, védi és értelmezi. Ugyanilyen szomorú és aggodalomra okot adó a zűrzavar, zavarodottság és tévedés, melyet a katolikus hívek körében generálnak, akárcsak a botrány, amelyet általánosságban azzal okoznak, hogy teljesen hamis benyomást keltenek arról, hogy a Katolikus Egyház megváltoztatta az álláspontját, vagyis megváltoztatta örök érvényű tanítását ilyen alapvető és kritikus kérdések tekintetében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. október 26. 17:21
lehet, hogy pápa elvti is meleg?
catalina9
2020. október 24. 10:56
végre egy karakán egyházfi...érdekes módon Erdő Péter lapít..
elfújta az ellenszél
2020. október 24. 08:58
A buziság egy eltévelyedés, ám Krisztus nem gyűlölte az elveszett bárányt, sőt Az egyháznak segitenie kell visszatalálni a helyes útra, sok türelemmel. Ám ez nem a buziság elfogadását jelenti, csupán megértés gyakorlását a buzi személyével kapcsolatban. Ennyiben tehát igazat lehet adni a pápának A bejegyzett élettársi kapcsolat viszont nem az egyház kompetenciája, hanem szekuláris adminisztrációs aktus. A pápa ebbe ugyanúgy nem szólhat bele, mint például a lakcimnyilvántartásba
Saladine
2020. október 23. 22:22
Ha Ferenc pápa most azt hiszi, hogy az azonos neműek házassága a legjobb dolog, ami történhet, akkor három dolog lehet igaz: vagy az eddigi pápák hazudtak , vagy most Ferenc pápa hazudik , vagy az Isten átírta a Bibliát, és most Ferenc pápa az egyetlen, aki megkapta az új kiadást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!