A készen kapott, tekintélyelvű tudás elnyomja a kérdezés szabadságát

2020. október 06. 13:01

A kocka egyszerre rejtvény és rejtély.

2020. október 06. 13:01
Rubik Ernő
hvg.hu

„Magyarul A mi kockánk címmel jelent meg a bűvös kockáról (amit a világban Rubik’s Cube-nak ismernek, a kötetben pedig végig egyszerűen Kockának emlegeti) szóló kötet. Miért ez a címe? Ez az ön kockája, nem? Olyan ez, mint az olimpiai aranyérmek, hogy mindannyian magunkénak érezzük?

A könyv sok értelemben a rejtélyekről szól. A rejtélyek abban különböznek a rejtvényektől, hogy nincs egyedüli, mindenki számára érvényes, vagy »helyes« megoldásuk. A kocka egyszerre rejtvény és rejtély. A magyar cím az angol kiadás (Cubed: The Puzzle of Us All) fordítása, némi csavarral. Úgy vélem, mindnyájunké ez a kocka ezen a kis kék bolygón, mindenkié, aki magára és a világunkra ismer benne. Mint ahogy Mona Lisa sem csak Leonardo da Vincié (ő csak festette) vagy a Párizsi Louvre-é (ott csak őrzik), hanem mindenkié, aki valaha látta vagy látni fogja, és megérezte, megértette a reneszánsz üzenetét.

Oktatási kiáltványnak is tekinthetjük a kötetet, hiszen abban állandóan vissza-visszatérő elem, hogy ön szerint a legjobb tanulási forma a játék, az iskolai tanításnak errefelé kellene közelítenie. Azt írja, hogy amióta a Rubik névből védjegy lett, úgy tekint rá, mint egy oktatási márkára, amely egyet jelent a gyermekek kíváncsiságának felkeltésével a kreativitás iránt. Hogy lehetne mindezt bevinni a közoktatásba a sok ismeretanyag megtanulása mellett?

Az iskola nehéz kérdés: nyilván elkerülhetetlen, hogy egy előre meghatározott menetrend szerint, konkrét tudásanyagot töltsön a gyerekek fejébe – évszázadokon át ez volt a legfőbb funkciója. Újabban azért felismerték, hogy az sem árt, ha a gyerekek mindeközben legalább valamennyire jól is érzik magukat. Ez fontos, de nem elégséges lépés: a valódi változáshoz az kell, hogy a gyerekek belső motivációjukat, veleszületett kíváncsiságukat megőrizve, ezekre építve fedezzék fel és értsék meg a világot. A készen kapott, tekintélyelvű tudás elnyomja a kérdezés szabadságát. Nem egyszerű feladat ezeket összehangolni, de szerencsére egyre több pozitív példával lehet találkozni az utóbbi években.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2020. október 07. 16:50
"... a valódi változáshoz az kell, hogy a gyerekek belső motivációjukat, veleszületett kíváncsiságukat megőrizve, ezekre építve fedezzék fel és értsék meg a világot." Így igaz. Az alsó tagozatos tanítónénik többsége ezzel a módszerrel dolgozik már évtizedek óta. " A készen kapott, tekintélyelvű tudás elnyomja a kérdezés szabadságát." Kérdés ügyben viszont vigyázni kell az egyensúlyra! A kérdés vitákat válthat ki a gyerekek közt, ha a tanár rájuk hagyja, átesik a ló túloldalára, akkor bizonyított természettudományos tényekről is hamis kép alakulhat ki bennük.
catalina9
2020. október 07. 14:40
Rubik úr, ez nagyon silány libsiduma... én végighallgattam egy előadást az édesapja repülőgéptervező ténykedéséről, és meg vagyok győződve arról, hogy ő nem tett volna ilyen nyilatkozatot, és főleg nem a HVG-ben..
duzur
2020. október 07. 13:06
Csodás, hogy mi mindent lehet belemagyarázni meg hiányolni, Rubik fontos megállapítása körül...
Barna Kutya
2020. október 07. 11:44
A különböző nemzetközi felmérésekben érdekes módon,azok az országok tanulói szerepelnek az élmezőnyben, ahol tekintélyelvű oktatás van. Hazánkban is ennek van hagyománya. És hogy eddig minden történelmi kataklizma ellenére megmaradtunk,annak köszönhető,hogy csak nem olyan rossz. Az emberek végig tudják gondolni a dolgokat,használják a "józan,paraszti" eszüket. Ez nem mondható el viszont, a lassan,de biztosan iszlamizálódó országokról,ahol a liberális oktatás van. Lassan kihúzzák a lábuk alól a földjüket,és nem veszik észre. Nem baj,de legalább,ha más nem,jól érezték magukat az iskolában,ha már gondolkodni nem tanították őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!