Hogyan lopják el a jövőnket a politikusok és a nagytőke?

2019. december 29. 12:37

Az ökológiai válság valódi kezelését a távolsági kereskedelem leállításával kellene kezdeni, a többi lépés már következne ebbő

2019. december 29. 12:37
Szabó Dániel
Mérce.hu

„Az ipar és a szolgáltatószektor szennyezőbb része összeomlana, és a maradék működtetését már meg lehetne oldani megújulóval. A munkanélkülivé váló tömegek pedig a mezőgazdaságban találhatnának munkát, melyet ökogazdálkodásra kellene átállítani. Egy ilyen program persze manapság még aligha számíthatna jelentős társadalmi támogatottságra, a politikusok már csak ezért sem vállalják fel.

Egy mélyebb gazdasági válság esetén azonban, amely előbb-utúbb bekövetkezik, sokaknak épp egy ilyen fordulat adhatna munkát és reményt – hisz amúgy is munkanélkülivé válnak. De válság esetén is csak akkor lehetne esélye egy ilyen forgatókönyvnek, ha már létezne szervezett politikai-gazdasági közösség, amely ezt a programot preferálja, és ha a közbeszédben megjelenhetne ennek az alternatívának a lehetősége már most is.

A »Green Deal« körüli nagy felhajtás (és más álmegoldások reklámozása) legfontosabb szerepe azonban épp az, hogy mindez ne történhessen meg. Az EU-s elit és a keleti populisták vitája tehát most is csak egy bábszínház része. A két fél közt valójában munkamegosztás működik: míg a keletiek a veszélyérzet csökkentésében, addig a nyugatiak a képmutató álmegoldások reklámozásában járnak az élen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2019. december 31. 05:23
A Mérce szerzői kapnának elsőre agyfaszt ha holnaptól eltunne a szojas lattw meg a banán....
Európai téridő
2019. december 30. 19:47
"Több felé adózó" Napi Gazdaságos balfax hülyelvtárs firkász, élvezed a saját butaságaidat?
Akitlosz
2019. december 30. 19:29
A mezőgazdaságból nem lehet XXI. századi élrtszínvonlon megélni. Ha nem hiszi, akkor próbálja ki! A mércére irogatni sokkal könnyebb.
egyvilág
2019. december 30. 11:51
Ebben van valami, de ez csak egy tényező a sok közül, és csak úgy kivitelezhető, ha a távolsági kereskedelem iránti (illetve általában a fogyasztás iránti) igények csökkentésével alapozzuk meg: https://egyvilag.blog.hu/2019/10/24/egyeb_2019_klimavaltozas http://egyvilag.hu/temakep/078.shtml
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!