Európai integráció: leomló álmok

2018. május 30. 20:30

Az EU is csak egy játékos a sok között, aki az „európai értékek” szolgálata helyett jól láthatóan saját, intézményi-bürokratikus érdekeit követi.

2018. május 30. 20:30
Fekete Balázs
Azonnali

„Azt gondolom, látva ezeket az eseményeket, most már nehéz hinni közép-európaiként abban, hogy egy normálisabb és demokratikusabb Európa részeivé váltunk a csatlakozással. Azaz, ez az álom is szertefoszlott. Volt, nincs.

Az új, a felébredést követően meglátott Európában az értékek csak akkor fontosak, ha a politikai érdekek sokszereplős pillanatnyi együttállásai politikai termékként azokat valahogy hasznosítani tudják. Ma, a Moody’s »leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálatának« árnyékában a demokrácia is csak idejét múlt politikai termék az Unió egyik alapító államában, mely szükség esetén elvethető, ha a gazdasági kilátások és euró működéséhez fűződő érdekek – Paolo Savona pénzügyminiszter-jelölt kifejezetten szkeptikus az euróval szemben, azt egy könyvében »német ketrecnek« nevezte – ezt kívánják meg.

Kicsit távolabbról szemlélve jól látszik, hogy ebben az új, álmait vesztett Európában az Európai Unió is csak egy játékos a sok között, aki az »európai értékek« szolgálata helyett jól láthatóan saját, intézményi-bürokratikus érdekeit követi. Még nem olvastam egyetlen uniós nyilatkozatot sem – akár tisztviselőtől, akár intézménytől –, mely a demokratikus alkotmányos keretek tiszteletben tartására szólította volna fel az olasz államfőt, noha, tapasztalataink szerint, vannak olyan országok, melyek esetében az Unió messze nem ennyire visszafogott, amikor az »európai értékek« védelmére kellett sietni az európai szemmel kedvezőtlennek ítélt politikai fejlemények miatt.

Innen, a brüsszeli-luxemburgi-strasbourgi központon túlról, az Unió széléről nézve nagy kár ezért az újabb illúzióvesztésért.

Különösen azért sajnálatos, mert itt, Közép-Európában már van tapasztalatunk arról, hogy mi történhet akkor, ha egy nagyobb államalakulat szellemileg kiüresedik, és elveszíti létezésének intellektuális és érzelmi hajtóerejét – gondoljunk az Osztrák-Magyar Monarchia dicstelen utolsó évtizedére, vagy Jugoszlávia szinte pillanatok alatt megtörténő összeomlására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. május 31. 02:10
Nini, a parlament hiénái már az EU-hoz is "értenek"...
krakken96
2018. május 30. 20:48
mi a közös a Monarchiában,Jugoszláviában és az EUban? nincs közös,alapító mítosz.nem volt nép. mindegyiket a gazdasági és politikai elit próbálta egybetartani de akkorák voltak a különbségek,h az első viharra összedőlt a ház. ezzel szemben Oroszo.amí tizmilliókat vesztett vagy Kína, Vietnám eléggé egyben maradt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!