Az év emberei

2017. december 27. 19:34

Az év emberei azok, akik napról napra keményen dolgoznak, annak ellenére, hogy a kemény munka nem jár elismeréssel.

2017. december 27. 19:34
Pap Szilárd István
Mérce

„Emberek naponta segítenek egymáson: ételt viszünk a hajléktalan embereknek, fát vágunk az idős szomszéd néninek, kölcsönadunk a megszorult családi barátnak és így tovább. Ez a fajta szolidaritás alapvető a társadalomban, a közösségeinkben, a magyarok különösen értékelik ezeket az informális szolidaritási hálózatokat, nem véletlenül.

De tudjuk, hogy ezzel egy rossz rendszer árnyoldalait próbáljuk csak enyhíteni, de a rendszert magát nem fogjuk megváltoztatni. Tudatában vagyunk, hogy egyéni tüneti kezelést végzünk, túlélési stratégiákat gyártunk de a dolgok általános állásán nem változtatunk.

Amikor viszont ez a fajta segítségnyújtás, jótékonyság beemelődik a nagy nyilvánosságba, akkor általában elsikkad mögüle az a tudás, hogy a megsegítettek és a segítők számára (a hétköznapokban szerepek gyakran váltakoznak) ezek csupán hétköznapi túlélési stratégiák. A média és a nagy nyilvánosság átalakítja ezeket a szolidaritási gesztusokat: egy rendszer hiányosságainak ideiglenes és részleges foltozásaiból csinál nagybetűs Megoldásokat.

A nagy nyilvánosságban a társadalmi igazságtalanság kizárólagos megoldásának így az  tűnik, hogy akiknek több jutott, akik szerencsésebbek, leereszkednek, és olykor-olykor adnak a kevésbé szerencséseknek. De az fel sem merül, hogy maga a rendszer, amely a szerencsések és a kevésbé szerencsések helyzetét megteremti, megváltoztatható lenne.

Pedig a jelenkor legnagyobb politikai tétje épp ez: a rendszer igazságosabbá tétele.

A fentiekből pedig az következik, hogy az év emberei éppen azok, akik napról napra keményen dolgoznak, annak ellenére, hogy ez a kemény munka nem jár elismeréssel, sőt. Illetve azok, akik a kemény munka mellett megpróbálnak közösen fellépni a rendszer igazságosabbá tételéért.

Ez különösen igaz egy olyan országban, mint Magyarország, ahol minden – az adórendszertől az oktatáson át a család- és szociálpolitikáig – oda csoportosítja az erőforrásokat, ahol már bővelkednek bennük, és onnan veszi el azokat, ahonnan már alig lehet elvenni valamit.

Az év emberei tehát azok az anyák és apák, akik minden nehézség ellenére megpróbálnak gondoskodni a családjukról, azok a nagyik, akik almáspitét sütnek az unokáiknak, és erejükön felül segítik rászoruló gyermekeieket, az ápolók, akik egy roskatag rendszerben gondoskodnak a betegeikről, a pedagógusok, akik használható képességekkel próbálják felvértezni diákjaikat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2017. december 28. 12:17
hajadismijen
atila68
2017. december 28. 07:25
Hát Szilárd, vagy István szép példája vagy, hogy szemléli a világot a társadalmilag kontraproduktív réteg.
Peter8811
2017. december 28. 07:08
Te Szilárd, én 1998-tól az UPC karbantartó technikusa voltam 2009-ben hagytam abba havi 380.000 bruttó 129.000 nettó fizetéssel 240-260 órai munkával. Ebből tudtam volna fizetni 71 köbméter víz/csatorna díjat ez a kádári 50 filléres víz/csatorna díjra átszámítva 36 forintos havi fizetésnek felelt meg és ezt a harminchat forintot felezte meg Bokros Lalyosotok tehát az Évembere Bokros Lalyos és ezt a 18 forintos nyugdíjast szaglászó Vóna Gábor. Bokros, Vóna az év emberei.
Akitlosz
2017. december 28. 04:02
Kommunista. Bármennyi történelmi tapasztalat van már, csak nem adják fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!