Vallásháború

2017. december 08. 12:30

Európának az az igazi baja, hogy már elvesztette azt a képességét, hogy megértse a vallási alapú civilizációk valódi mélységeit.

2017. december 08. 12:30
Köntös László
reposzt

„Európának az az igazi baja, hogy már elvesztette azt a képességét, hogy megértse a vallási alapú civilizációk valódi mélységeit, s ez valójában védtelenné is teszi. Ez az oka annak, hogy amikor a nyugati világ kivonul a maga valójában zárt univerzumából, avagy beenged más civilizációs csoportokat, számtalan jelét adja annak, hogy képtelen belehelyezkedni az övétől eltérő, az övével összeegyeztethetetlen hagyományokba. Innen van az a megejtő és ártatlan optimista feltételezés is, hogy a nyugati liberális értékvilág magától értetődően a globalizáció egyetlen eszközeként tűnik fel, s jön a minden alapot nélkülöző jóslat, hogy majd más vallási alapú civilizációk is be fogják látni, hogy a történelemnek nincs más útja, csakis a nyugati típusú »felvilágosult«, azaz ateista modernizáció.

A nyugati világ dogmája úgy szól, hogy keresztyénség és modernitás szükségszerűen szétválik egymástól, sőt szembekerül egymással, s ez a modell valamely rejtélyes oknál fogva az egyetemes emberi »fejlődés« modellje is. Tehát csak idő kérdése, hogy a világ többi, tudatilag »elmaradt« része, mikor hasonul a gondolkodás »fejlődésében« »kiteljesedett« Nyugathoz, amely úgymond már a »történelem vége« felől tekint alá a tévhitek fogságában vergődő »elmaradt« világra. Szerintem ez a nagyképű történelemkép az alapja az integrációba vetett naiv hitnek.

Ezzel szemben a valóság az – ahogyan erre Houellebecq is nagyon jól rámutat –, hogy a vallások hihetetlenül ellenálló képződmények, s az a ma általánosan elterjedt vélemény, hogy a vallási alapú, évezredes civilizációk immár elvesztették közösségi identitásalkotó és valóságértelmezési jelentőségüket, egész egyszerűen nem igaz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. december 09. 15:10
Az amúgy miért nem merül föl hívőékben, hogy az ezotér prédikáció: emberkísérlet? Pszichózist válthat ki (lásd a videót), amelynek hatásait, lefolyását nem tudjuk kontrollálni, továbbá potenciálisan ön- és közveszélyes. Abba kéne hagyni ezt a felelőtlen sarlatánságot mielőbb.
szekula
2017. december 08. 23:45
Anélkül, hogy bárkit is véglegesen össze akarnék zavarni, azt is el kell mondanom még, hogy a hívők fejében elképzelt "semmi", tehát a tér, amelyben még nincsen a világ, tehát az anyag, szintúgy laikus badarság. A tér ugyanis az anyag egy aspektusa úgyszintén, anyag nélkül/"előtt" nincs tér. A naiv teremtésmítoszok minden egyes előfeltevése és "folyamatábráik" minden egyes eleme tudománytalan hülyeség tehát, ami persze nem csoda, hisz olyan korokból származnak, amikor még azt sem tudták, hogy hová tűnik éjszakánként a napocska. A vallások a világ megértésének első próbálkozásai voltak, és mint mindenben, az első próbálkozások itt sem sikerültek. :)
szekula
2017. december 08. 23:12
Ennél is érdekesebb, hogy ha valaki egy ezotér szuperlény bevezetésével akarja megállítani az okozatiság végtelen regresszusát, akkor bármilyen ezotér szuperlényt kitalálhat erre, a csodadiót vagy a varázsmókust is. Feltéve, ha meséjében hozzáteszi, hogy azt viszont nem teremtette senki, és mindennek az az oka. Pontosan ezen okból van hatalmas tülekedés isten-ügyben az emberiség történelmében, eddig alsó hangon 6000 ilyen szuperlényt ("istent") talált ki fajunk (egy félreértett logikai feladvány feloldására).
szekula
2017. december 08. 19:24
Az isten elleni legerősebb logikai érv egyébként az entrópiával kapcsolatos. Avagy a kezdeti állapot komplexitási fokával. Mi életszerűbb: hogy kezdetben vala a nagy semmi, és abból előugrik a pöttömke, kezdetleges valami (töltés, energia, szubatomikus kvantumfluktuáció, akármi), vagy hogy egyből egy mindent tudó, mindenható szuperlény ugrik elő, aki a teljes kozmosz teljhatalmú ura, ráadásul örökké? Ez ugyanaz a kérdés, mint hogy mi a valószínűbb: hogy a cappuccinod habja egy kezdetleges ábrát rajzol ki random-mód, vagy hogy egy 890 oldalas kínai regényt, a föld összes nyelvére lefordítva? Nem túl nehéz feladvány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!