A konzervatív politika három összetevője

2017. november 05. 10:06

A konzervativizmus rászorul az egyházak aktivitására, a klasszikus, erkölcsi alapú liberalizmusba vetett hit visszaerősítésére és az emberi életek szolgálatába állított piacra.

2017. november 05. 10:06
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A konzervatív politika elsődleges célja ezeknek az elsatnyult összetevőinek a megerősítése kell, hogy legyen: a kereszténység fennmaradt alapjainak és emberképének rekonstrukciója, magyarázata és népszerűsítése, a liberális demokráciának a szabad, erkölcsi autonómiák köré való szervezése, ami sosem történt meg igazán, és a piacgazdaság felszabadítása a fölösleges állami nyomás alól. Azért nevezzük az ilyet értékelvű politikának, mert nem célokban és eredményekben, hanem elvekben és értékekben gondolkodik, ezért lehetetlen, hogy korrumpálódjék a változó kontextusban.

A konzervativizmus rászorul az egyházak aktivitására, a klasszikus, erkölcsi alapú liberalizmusba vetett hit visszaerősítésére és az emberi életek szolgálatába állított piacra. Hogyan működne a konzervativizmus ilyen magára találása? Először is a mai gyakorlattal való világos szembehelyezkedéssel, a mai európai konzervatív pártok gyakorlatának bírálatával. Utána a jelzett elvek szerinti fokozatos politikai evolúcióval. Nyilván az út nagy része még ködbe vész. Egy biztos, előttünk van még. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2017. november 06. 11:12
Zagyva. A szerző identitása nem szilárd, folyton oszcillál a konzervatív és liberális értékek közt. Hiába olvasott össze mindenféle irodalmat, az láthatóan nem rendet, hanem káoszt idéz elő a világnézetében. Javaslom, olvasson Jungot.
zolizolizoltan
2017. november 05. 13:15
Ez egy nagyon vonalas neoliberális írás és csak látszatra öltött a szerző konzervatív, keresztény álruhát. Minden mondatában ott van az elavult és régen kidobott önérdekű neoliberális elvi támaszték.
zakar zoltán béla
2017. november 05. 13:05
.
útonjáró
2017. november 05. 12:55
most már biztos, hogy a szerencsétlen rendszeresen tejel a mandinernek, hogy közöljék... vagy a másik lehetőség: ő a mandiner legbiztosabb kattintás-generátora...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!