A kínai császárnő

2017. január 17. 12:38

Ha egy magyar politikus jót akarna a magyar nemzetnek, ha nemcsak hivatkozna erre folytonosan, hanem csakugyan hinne is a feladatában, legelőször azért kellene mindent megtennie, hogy a sajtó szabadon működhessen, ha másért nem: érdekből.

2017. január 17. 12:38
Szunyogh Szabolcs
Szunyogh Szabolcs
Népszava

„Ha a sajtó elnémítása, meghódítása garantálná a hatalom örökös birtoklását, ugyan miképp törhetett ki a Nagy Francia Forradalom? És persze az összes többi forradalom. A forradalmakat általában a sajtó felett gyakorolt hatalmi diktatúra előzte meg, mégis kitörtek. A szabad sajtó nem a forradalom oka, hanem a demokratikus közélet biztosítéka. Szabad sajtó nélkül nincs demokrácia, demokrácia nélkül nincs fellendülés, fejlődés és versenyképesség.

Ha egy magyar politikus jót akarna a magyar nemzetnek, ha nemcsak hivatkozna erre folytonosan, hanem csakugyan hinne is a feladatában, legelőször azért kellene mindent megtennie, hogy a sajtó szabadon működhessen, ha másért nem: érdekből. II. József, a Habsburg birodalom talán legfontosabb uralkodója külön fizetett azért az újságoknak, hogy róla karikatúrákat közöljenek, mert tudta, ez stabilizálja a hatalmát, hiszen növeli a polgárok komfortérzetét.

Hol van már a kínai anyacsászárné? És hol tartanak azok az országok, ahol a politika őt követte? Melyik államban jobb élni, ott, ahol elhallgattatták az »irodalmi osztály legalját«, vagy ahol nem? Azt képzelem, ezek nem csak jó kérdések, hanem egyre aktuálisabbak is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. szeptember 09. 11:32
Várj csak, Szunyogh, az előbb nem a te cikkedet olvastam, miközben el vagy hallgattatva?
Sulammit
2017. május 19. 14:34
Ezt a cikket talán a német kormánynak kellett volna címezned. "II. József, a Habsburg birodalom talán legfontosabb uralkodója" :) Jót nevettünk vidéki versenyzőnkön!
balbako_
2017. április 08. 20:20
Gátolja valaki ezt a seggfejt, hogy irkálja a hazugságait? Ugye nem! Akkor kuss!
Antigoné
2017. február 21. 16:53
A német Lügenpresse viszont a legdemokratikusabb módon alakult ki: előírták,hogy miről és hogyan lehet írni, és miről nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!