Akarom. Akarom?

2016. augusztus 10. 10:24

Egy dolog látszik biztosnak, bukni fogunk. És talán az is, hogy közben nagyon szégyelljük majd magunkat.

2016. augusztus 10. 10:24
Szunyogh Szabolcs
Szunyogh Szabolcs
Népszava Online

Mit sugall az ellenzék a távolmaradással? Két megfejtés lehetséges. Először: tudomásul vettük, hogy nincs erőnk átvinni akaratunkat a népszavazáson, ezért folyamodunk a távolmaradáshoz, hátha akkor érvénytelen lesz a referendum. Ha érvényes, ugyan mire kötelezné a kormányt? A tét nem az érvényesség, hanem a győzelmi százalék, hogy lehessen mondani, a magyar szavazók mondjuk többségükben elutasították az Unió javaslatát. Ilyen értelemben az érvénytelenség most sokkal kevesebbet számít, mint egy valóban ügydöntő népszavazás esetében.

A másik megfejtés még rosszabb. Ez ugyanis azt üzeni: mi tulajdonképpen egyetértünk a kormánnyal, vigye az Unió a csudába a menekülteket, Orbán Viktornak igaza van. Igaza van, de mivel mi ellenzék vagyunk, ezt nem bírjuk kimondani, ezért a távolmaradást javasoljuk még a szimpatizánsainknak is. Kíváncsi vagyok, fel lehet-e mérni szociológiailag, hogy ez a következetesnek és nyíltnak aligha tekinthető álláspont mennyit rombol az ellenzék becsületén?

Tételezzük fel, hogy egy ellenzéki politikus azt mondja: igen, én azt akarom, hogy az Európai Unió dönthessen a magyar lakosság akarata ellenére is, mert egyrészt az Uniónak van igaza, másrészt mindannyian uniós állampolgárok is vagyunk, jogunk van kettős identitásunkból fakadóan az európai érdeket a magyar érdek elé helyezni. Úgy vélem, egy ilyen kijelentés egyenértékű volna a politikai öngyilkossággal.

Akkor most mi lesz? Egy dolog látszik biztosnak, bukni fogunk. És talán az is, hogy közben nagyon szégyelljük majd magunkat.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. augusztus 10. 19:16
zolizolizoltan [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 10. 17:35 @catalina9 Csak az ocsút küldik hozzánk." és a hazai látványlibsik annyira kedvelik az ocsút?
briganti
2016. augusztus 10. 18:25
Egy kívülálló, sunyi fejtegetése, ami akár őszintének is tűnhetne, ha nem lenne az, ami .
catalina9
2016. augusztus 10. 17:32
zolizolizoltan [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 10. 17:27 Nem mennék ennyire messze. Inkább arról lehet szó, hogy a németeknek szükségük van az olcsó arab munkaerőre, akik olcsóbbak a kelet-európainál is. " ez nagyszerű, de akkor talán nem kellene szétosztani ezt nagy kincset!!!
catalina9
2016. augusztus 10. 17:21
zolizolizoltan [Hozzászóló kiszűrése] 2016. augusztus 10. 17:11 @catalina9 Kedves Katalin! A németek és a szegény EU országok között van az igazi ellentét. A németeknek kell az olcsó arab munkaerő, ilyen egyszerű ez. .... na neeeeee! és ezért drukkol Soros elvtárs, igaz-e? Itt egészen másról van szó, erről: "Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy egy tudatos, baloldalinak mondható szellemi konstrukció megvalósításának a kapujában állunk, ami a nemzetállamokat Európában zárójelbe akarja tenni. Európát elárulták, és ha nem állunk ki érte, akkor ezt az Európát el fogják tőlünk venni, és ez a kontinens többé nem az itt élő polgároké lesz, hanem néhány jól szervezett, nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túl gondolkodó, aktivista, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be a következő néhány évben – fogalmazott. Megjegyezte, ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!