Németország az igazi európaiak utolsó reménye

2016. július 12. 20:03

Németország az utolsó lehetőség, hogy megőrizzük szabadságunkat, amelyért annyi vért feláldoztunk már. Az a Németország, amit a generációm fiatal éveiben a véres zsarnokság szimbólumaként gyűlölt.

2016. július 12. 20:03
Ian Buruma
Die Welt

„Brit anya és holland apa házasságából született anglohollandként személyesen is megélem a brexitet. Nem tartom magam feltétel nélküli Európa-rajongónak, ám egy Nagy-Britannia nélküli Európai Unió olyan, mintha elvesztenénk valamelyik testrészünket egy szörnyű balesetben. Ám nem minden polgártársam boldogtalan. A holland EU- és iszlámellenes demagóg, Geert Wilders ezt twittelte: „Hurrá a briteknek! Most mi jövünk!” Ez a lelkiállapot vitathatóbb és gyógyíthatatlanabb, mint a brexit hatása a brit gazdaságra. A rombolni akarás fertőző ugyanis.

Az Egyesült Királyságról alkotott kép szó szerint egy éjszaka alatt változott meg. Nagy-Britannia kétszáz éven keresztül a szabadság és tolerancia bizonyos ideálját testesítette meg – legalábbis sok európai számára, az indiaiak minden bizonnyal másként látják ezt. Az anglofilek sok okból csodálták Nagy-Britanniát, többek közt az illiberális rezsimekből jövő menekültek iránti nyitottságáért. Egy olyan ország volt ez, amiben Benjamin Disraeli, egy szefárd zsidó gyökerekkel rendelkező férfi miniszterelnök lehetett. És amelyik gyakorlatilag egyedül állt ki Hitler ellen 1940-ben.

(...)

Ha a brexit Európa-szerte lázadást váltana ki a liberális elitek ellen, először fordulna elő a történelemben, hogy Nagy-Britannia egy illiberális hullám élére áll Európában. Nagy tragédia lenne ez mind Nagy-Britannia, mind Európa, és mind a világ számára, amelyben a legfontosabb hatalmak élén már most is javarészt illiberális politikát alkalmaznak.

A végső irónia pedig abban áll, hogy valószínűleg Németország az utolsó lehetőség a fennálló viszonyok megváltoztatására és a szabadság megőrzésére, amelyért olyan sok vért ontottunk már ki. Az a Németország, amit a generációm fiatal éveiben a véres zsarnokság szimbólumaként gyűlölt. Eddig azonban úgy tűnik, hogy a németek jobban értenek a történelem leckéiből, mint a britek zavaróan magas hányada.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2016. július 13. 13:52
Milyen kapós szó lett az illiberális.:D Meg az unortodox. És amitől ezek a napi vinnyogást lenyomják, a szavak jelentése már pozitív üzenet, a normális szinonimái.
catalina9
2016. július 13. 11:26
Onurisz [Hozzászóló kiszűrése] 2016. július 13. 10:32 A német elit úgy érzi, végre kormányozhatja Európát.." ez a mese rész, a valóság az, hogy Izrael kormányozza az USÁ-t, az USA végrehajtatja Németországgal azt, ami Izrael érdeke.
Onurisz
2016. július 13. 10:32
"Iszlámellenes demagógként" nagyjából egyetértek azzal, hogy "egy Nagy-Britannia nélküli Európai Unió olyan, mintha elvesztenénk valamelyik testrészünket", ám a demokrácia ilyen, és akkor is el kell fogadnunk a demokratikus döntéseket, ha biztosak vagyunk abban, hogy baj lesz belőle. Én nem vagyok ebben biztos és nem hiszem, hogy pillanatnyi elmezavar volt ez a döntés az angolok többsége részéről. Évekig folyt a vita, mindenki alaposan átgondolhatta mire és miért úgy szavaz. A különböző statisztikai adatok alapján úgy tűnik, át is gondolták. Túl sok lett nekik az unió központosításából, a felhatalmazás nélküli bürokratikus elit pökhendiségéből és a monopolkapitalizmus kiszolgálóinak kapzsiságából. Németország ezzel szemben jelenleg teljes szellemi zavarodottságot mutat. A német elit úgy érzi, végre kormányozhatja Európát: a demokrácia jegyében rákényszerítheti másokra a saját gondolkozásmódját, letaposhatja és kirabolhatja azt, aki nem fogad neki szót, kvázi német birodalmat csinálhat az EU-ból. S mindezt arra alapozza, hogy azt feltételezi, a saját, jelenleg valóban mindenkinél erősebb gazdasága mindent elbír. Akkor leszünk nagy bajban, ha a német gazdaság megbicsaklik, mert az EU legyengült déli karéja ebbe beleroppanhat. Márpedig a németek sem mindenhatóak, nincsenek védve a kudarcoktól, s az élet folyamatosan változik. A sérülékenységüket jelzi például a Volkswagen dízelbotránya. Nem a szabadsággal van probléma az EU-ban, hanem egyrészt azzal, hogy, a válság óta, nem függetlenül az euró bevezetésétől, hallgatólagosan feladták a kiegyenlítő gazdasági fejlődés elvét. Másrészt pedig azzal, hogy a német vezetésű Európa belenyugszik a történelmében példátlan demográfiai katasztrófába, s azt hiszi, a muszlim társadalmak demográfiai fölöslegével majd megoldja a problémáját. Pedig a muszlim és a (görög-római-keresztény-felvilágosult) európai életvilág vegyíthetetlen, mint az olaj és a víz.
catalina9
2016. július 13. 08:05
A végső irónia pedig abban áll, hogy valószínűleg Németország az utolsó lehetőség a fennálló viszonyok megváltoztatására és a szabadság megőrzésére," na ja elvtárs.... "...Az Allensbach közvélemény-kutató decemberi felmérése szerint a német lakosság negyvenöt százaléka azt mondta, Németországban a menekültkérdésben csak óvatosan szabad véleményt nyilvánítani. A Die Zeit című hetilap által az Infratest Dimaptól megrendelt felmérés eredményei szerint pedig a németek egyértelmű többségének, hatvan százalékának nincs bizalma a médiá-ban. A hatvan százalékból ötvenhárom egyáltalában nem, hét százalék pedig kevéssé hisz a médiának. A közszolgálati északnémet NRD adó megbízásából szintén decemberben készült felmérés szerint a német polgárok negyvennégy százaléka úgy gondolja, a médiát felülről irányítják. Ulfkotte könyvének alcíme: Hogyan irányítják a politikusok, a titkosszolgálatok és a pénztőke Németország médiáját?.." ja és a nagy szabadság közepette, Thilo Sarrazint, Udo Ulfkottét rendesen nyomorgatják..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!