Harmadik világháború

2015. november 16. 20:06

Az elképzelés, miszerint a szunniták, síiták és szalafisták Hamburgban majd jobban kijönnek egymással, mint Damaszkuszban, valóságidegen. Örüljünk, ha így lesz. De egy felelős politika az ellenkezőjéből indul ki.

2015. november 16. 20:06
Gabor Steingart
Handelsblatt

„Rémálmainkban interkontinentális rakétákkal folytatott atomháborúnak képzeltük a következő világháborút. Csakhogy a valóság nem igazodik a rémálmainkhoz. Az új világháború harcosai nem egyenruhát, hanem farmert viselnek. Nem atomrobbanófejeket indítanak be, hanem az övükön lévő gyújtózsinórt. Nem tájegységeket pusztítanak el, hanem a szabadságról és gondtalan életről alkotott érzéseinket.

(...)

A Hindukusnál védjük meg a szabadságot – hangzott az egyik német honvédelmi miniszter egyik szólásmondása. Újra ezt a logikát követi mindkét oldal: a radikális iszlámot most már Párizsban, Londonban és máshol is megvédik. Kiengesztelhetetlenül áll szemben egymással két kultúrkör. Mi nem akarunk Mohamedhez fohászkodni – ők Obamával vannak így. Mi a hegyi falvaikra támadunk, ők a koncerttermeinkre. Mi szabadságot kiáltunk, ők Allahot. Így utáljuk egymást már évek óta. Az egyetlen dolog, ami még összeköt minket, az a másik fél kölcsönös és szándékos meg nem értése.

Az Iszlám Állam által megszállt háborús övezetekből származó menekültek befogadása ennek tükrében nemcsak humanitárius cselekedet, hanem egy új, belső nyugati front megnyitása is. A ma üldözöttei közül sokan a tegnap harcosai voltak. Az elképzelés, miszerint a szunniták, síiták és szalafisták Hamburgban majd jobban kijönnek egymással, mint Damaszkuszban, valóságidegen. Örüljünk, ha így lesz. De egy felelős politikának ennek az ellenkezőjéből kell kiindulnia.

Még szoknunk kell az új világ új adottságait. A harmadik világháborúban még soha ennyire értéktelenné nem vált a nyugat háborús gépezete. Az Egyesült Államok a világon egyedülálló szállítmányozási és gyilkolási arzenállal rendelkezik, ebben a konfliktusban azonban semmit nem tud belőle felhasználni. A 7260 atomtöltetük még csak elrettentésre sem elég. A merénylők felelősek emberiségellenes cselekedeteikért, ezekért a jogállam legkeményebb eszközeivel kell majd őket felelősségre vonni. A kultúrkörök közti ellenséges légkörért viszont a nyugat is felelős.

(...)

Országunk polgári közepének nem radikalizálódnia kell, hanem emlékeznie legnemesebb erényeire: a higgadtságra és a békességre. A párizsi támadások után a több felelősség több megfontoltságot kell, hogy jelentsen. A katonaság és a titkosszolgálat tegye a dolgát. De a politika és a társadalom is!

Az egyes terroristákat nem tudja elérni se Obama, se Merkel, se Hollande – háttérembereiket, támogatóikat és szövetségeseiket ellenben igen. Ne a háború vagy a kapituláció legyenek az elkövetkező hónapok kulcsszavai, hanem a rend, a tisztelet és a mértéktartás. Vannak alternatívái a katonai eszkalációnak. Németországnak nem keménységre, hanem józanságra van szüksége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Okoskata
2015. november 17. 11:26
"Unsere Sicherheit wird nicht nur, aber auch am Hindukusch verteidigt." - Regierungserklärung, Berlin, 11. März 2004, bmvg.de oft zitiert als: "Deutschlands Freiheit wird am Hindukusch verteidigt." Peter Struck-nak ez a kijelentèse màr kimondàsa pillanatàban sokakban èrtetlensèget ès ellenèrzèst vvàltott ki. Csakhogy a vàlasztópolgàrokat valahogyan rà kellett hangolni az akkori nèpet politikai irànyvonalra. A gyarmatosítàs formài sokszor csak hosszú idő múltàn mutatjàk meg elhibàzottsàgaikat. Akik ennek kèsőbb megisszàk a levèt csak szenvedői a következmènyeknek. Sajnos a halottakon màr nem lehet semmit szàmonkèrni! Ezèrt szüksèges, hogy az ÈLŐ ès most kormányon lèvő (de sajnos nem, de leginkàbb hibàsan cselekvő) politikusok tèrjenek èszre ès tanulmànyozzàk a törtènelmet. Legtöbbször nem hisznek a megismètlődèsben. Több jogot a nèpnek, legyen több nèpszavazàs mint Svàjcban. Vegyük mi a kezünkbe sajàt ès utódaink sorsànak megfelelő alakítàsàt. Az élősködő brüsszelieket ès fellegvàrukat meg kell semmísíteni ès egy működő kèpes apparàtust lètrehozni a règi firenzei minta alapjàn.
kizökkentidő
2015. november 17. 06:05
Szomorú látni, hogy a Német és Francia nép képtelen összefogni és kikényszeríteni vezetőitől egy egészséges hozzáállást önmaga védelmében. A terrortámadásokkal addig pofozzák Európa vezető hatalmait, amíg fel nem ébrednek mély álmukból.Sajnos nagyon fájdalmas ébredés lesz.
ottapont
2015. november 16. 23:47
'Országunk polgári közepének nem radikalizálódnia kell, hanem emlékeznie legnemesebb erényeire: a higgadtságra és a békességre.' Na igen, elég ha a muszlimok radikalizálódnak. Sok szerencsét a stratégiához!
smarton
2015. november 16. 22:46
Az erő igenis válasz. Az egyetlen válasz. Ha nem vagyunk rá képesek, elveszünk. A titkosszolgák, katonák mindenütt, Orbán és pár politikus, tudják mit kell tenni. Csak nem akarják az eu bohócai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!