Gyülekezési jog menekülthullám idején

2015. szeptember 14. 15:29

A békés gyülekezés joga, a tiltakozás szabadsága mindenkit megillető emberi jog, állampolgárságtól függetlenül. E jog azokat a menedékkérőket is megilleti, akik szabálytalanul lépték át a magyar határt.

2015. szeptember 14. 15:29
Hegyi Szabolcs
A TASZ jelenti

Tüntethetnek, tiltakozhatnak a menedékkérők Magyarországon?

Igen. A békés gyülekezés joga, a tiltakozás szabadsága mindenkit megillető emberi jog, állampolgárságtól függetlenül. E jog azokat a menedékkérőket is megilleti, akik szabálytalanul lépték át a magyar határt, vagy szabálytalanul hagyták el a gyűjtőpontot, befogadó-állomást. A gyülekezési szabadságot nem lehet felfüggeszteni még a »tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben« sem.

A menedékkérők tiltakozása rendszerint spontán tüntetésben ölt testet, szervezés és bejelentés nélkül zajlik. A spontán tiltakozás azonban éppúgy alkotmányos oltalom alatt áll, és a rendőrségnek éppúgy biztosítania kell az efféle joggyakorlást, mint a beszédekkel és hangosítással, szervezőkkel és meghirdetett programmal együtt járó tüntetéseket. (A magyar jognak egyébként is komoly hiányossága, hogy az engedély nélkül itt tartózkodó embereknek a törvény nem teszi lehetővé szervezett demonstrációk bejelentését!)

Nem inkább hálásnak kéne lenniük, amiért befogadjuk őket?

A tiltakozás szabadsága emberi jog, nem pedig kegy, amit csak egyesek élvezhetnének. A tiltakozás szabadsága csak bűncselekmény elkövetésére, mások jogainak és szabadságának megsértésére, alapvető alkotmányos értékek sérelmére, felfegyverkezett emberek tüntetésére nem terjed ki. Viszont magában foglalja még a többséget zavaró vagy felháborító, vagy éppen az ellenszenves véleménynyilvánítás lehetőségét is. Az elégedetlenség kifejezése például általában hangos és szenvedélyes, ám ettől még nem válik jogsértővé. A tiltakozás nem zavargás! Azok a menedékkérők, akik a pályaudvar előtt kezüket rázva követelik a tájékoztatást, vagy azok, akik tiltakozásul visszautasítják– horribile dictu: kiöntik! – a vizet, nem sértik senki jogait. Még ha ezzel sokak kényes ízlését zavarták is, jogukban állt így tenni.

A gyülekezési szabadság megsértése akkor is szabálysértés vagy bűncselekmény, ha azt menedékkérő sérelmére követi el valaki!

Na de még a menekülttáborban, meg a gyűjtőponton is lehet tüntetni?

Az ellátásuk (hiánya) és mostoha körülményeik miatt elégedetlen menedékkérők tiltakozását az adott helyszínen lévő állapotok váltják ki: hol máshol tüntessenek? A gyülekezési jog gyakorlását még a területlezárásnak nevezett hatósági intézkedés sem zárja ki feltétlenül: a rendőrségnek ekkor is önállóan, az adott helyzet körülményinek figyelembe vételével kell mérlegelnie, hogy a biztonsági követelmények elég erősek-e a gyülekezési jog korlátozásához.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. szeptember 15. 07:37
Ha egy menekültnek az országban való tartózkodása is jogellenes, akkor mitől lenne gyülekezési joga? Ezek az eszement magyargyülölők azt sem tudják,mit beszélnek.
1120
2015. szeptember 15. 00:57
"E jog azokat a menedékkérőket is megilleti, akik szabálytalanul lépték át a magyar határt." Téged meg az a jog illet meg, hogy lehúzd magad a vécén.
Dénia
2015. szeptember 14. 20:19
"A gyülekezési szabadságot nem lehet felfüggeszteni még a »tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben« sem." Ezt megmondtátok a németeknek is, akik konkrétan ünt ideiglenesen a gyülekezési jogot Drezda alatt, mikor az oda érkező menekültek ellen jobbradikálisok tüntettek?
Nomine
2015. szeptember 14. 20:13
az M1-es autòpàlyàn is bèkèsen gyülekeztek most hogy a TASZ megmondta, màr azt is tudom hogy joguk volt hozzà! (anyàdat nèzd hülyènek B+)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!