(ki a Teremtés koronája…)

2015. május 10. 09:37

Én nem tudom, miért, de az utóbbi időkben szép lassan elment a kedvem attól, hogy napi politikáról írjak. Hajdanvolt lelkesedésem unalomba, majd undorba fordult, amibe nem fér bele sem a méltatás, sem a kárhoztatás.

2015. május 10. 09:37
Kristóf Attila
Énnemtudom...

Gondolom, a politika és a politikus magában is érdekes, mivel felszíni rétegeik könnyen áttekinthetőnek látszanak, s tényleg a mindennapokat tárják fel – habár hazug és csalóka módon – az érdeklődő, netán elkötelezett emberek előtt. Némelyik úgy viselkedik, egy közhelyet megtestesítve, mintha ő volna a Teremtés koronája és az igazság letéteményese. Ilyenkor Pilátus jut az eszembe, aki Jézushoz fordulva rezignáltan kérdezte: »Mi az igazság?«

Persze a Teremtés túlságosan nagy ahhoz, hogy egy ilyen kicsi és izgő-mozgó lényt viseljen a fején, bár földi mértékkel mérve valóban ő az elsőrendű kedvezményezettje a létnek, de abban korántsem lehetünk biztosak, hogy ő a legtökéletesebb. Van egy mély zsidó vicc, amikor a hozzá forduló púpos emberkét a rabbi arról győzködi, hogy minden, amit Isten teremtett, tökéletes. »Nézz rám!« – kéri a kis ember szomorúan, s a púpját mutatja. A rabbinak szeme sem rebben. »Hát nem tökéletes ez a púp? – kiált fel lelkesen. – Különbet el sem tudok képzelni.« Lehet, hogy így van ez a Földön uralkodó emberi fajtával is? Annyi biztos, egy koronára érdemes lény nem így viselkedik. Különösen akkor nem, ha az Úr saját képére formálta és lelket lehelt bele.

Egyébként a Földet valóban ez a teremtmény vette birtokába, és olyan eszközökre tett szert, amelyekkel egy pillanat alatt képes lenne elpusztítani. Úgy látszik, a lélekből és az értelemből annyi megmaradt benne, hogy beéri annyival: csak részletekben öl. De ha valaha bekövetkezik a nagy földi bumm, az sem rengeti meg a Teremtés egészét, a Mindenséget.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. május 10. 15:18
""szép lassan elment a kedvem attól, hogy napi politikáról írjak. "" Akkor miért nem maradsz nyugton? Inkább fessél, az nem kerül a mandira.
pemetecukor
2015. május 10. 14:55
...az utóbbi időkben szép lassan elment a kedvem attól, hogy a napi politikáról írjak.... jó-jó de mit szól ehhez "Tárnoki néni", "Esztike" vagy "Ciprusz Feri"??? ők is így gondolják??? pedig ők aztán igazán érdeklődtek a napi politika iránt.
Antigoné
2015. május 10. 11:27
Szeretem Kristóf Attila írásait (a könyveit is), és egyre inkább megértem mostani kiábrándultságát.
Forsz
2015. május 10. 10:54
Kedves Kristóf Attila! Valóban, Ön korábban nem egy kiégett, nihilista-, hanem egy bizakodó, az életet jobbá tehető újságíró képét mutatta. Gyanítom, hogy Önt is, mint jó néhány más embert is tönkretett, befelé fordított a nálunk csúcsra járatott bomlasztó- és elsősorban az elkedvetlenítésre kihegyezett balliberális sajtókampány. Ezek a fenti orgánumok - mivel belátták, hogy a politikában a preferáltjaiknak nem jut babér, - a tevékenységüket a rombolásra, a közélet szétzilálására, az emberek életkedvének elveszítésére állították át. A szavaiból azt látom, hogy Önnél ez hatékonynak bizonyult. De van egy sanda gyanúm. Vajon van-e összefüggés az Ön nihilje és a között, amit Önnek át kell élnie a szívének oly kedves lap és meghitt munkahely politikai profilváltása miatt. A Magyar Nemzet-ről van szó és nem tudom, hogy az egyébként is minden derűs célt és gondolatot csírájában elfojtani igyekvő gonosz baloldali sajtópropagandát ez a folyamat mennyire tetézhette meg. A kettő együtt már eléggé stresszes lehet - belátom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!