Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A holokauszt-emlékév mérlege

2015. április 09. 07:42

Magyarország most szembesült először azzal a „kibeszéletlenséggel”, melyet a pártállami rendszer negyven éven át rákényszerített az országra, s mely szembenézés elmaradt az elmúlt huszonöt esztendő langyos demokráciájában is.

2015. április 09. 07:42
Heisler András
Népszabadság

„Vidéken és a fővárosi önkormányzatoknál a civil pályázati rendszer támogatásával komoly értékek születtek. Megrendítő kiállítások, maradandó emlékművek, értékes konferenciák, előadások és megemlékezések kövezték ki az emlékezés útját. A politikai viták ellenére Magyarország a holokauszt 70. évfordulóján megemlékezett a hatszázezer elpusztított magyar állampolgárságú zsidó áldozatról. De talán még a felszínre került emlékezetpolitikai konfliktusoknak is lehetnek pozitív hozadékai: Magyarország valójában most szembesült először azzal a „kibeszéletlenséggel”, melyet a pártállami rendszer negyven éven át rákényszerített az országra, s mely szembenézés elmaradt az elmúlt huszonöt esztendő langyos demokráciájában is. A párbeszéd elindult ugyan, de ha nem vigyázunk egymásra, akkor újabb konfliktusok generálódhatnak.

Ezt a veszélyt érdemes komolyan venni. Geopolitikai helyzetünk, kötelező uniós és NATO-szerepvállalásunk óhatatlanul »címlapon tartja« hazánkat. A nemzeti egységből nem maradhat ki a magyar zsidóság, Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége sem. A magyar zsidók szenvedésteli múltjának tárgyilagos bemutatása éppen úgy magyar arculat kérdése, mint jelenének és jövőjének biztosítása egy olyan környezetben, ahol hitét félelemmentesen gyakorolhatja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2015. április 09. 17:30
Sokáig azt hirdették, azért emlékeztetnek vészkorszakukra, hogy többet semmilyen módon ne forduljon elő. Hát 'előfordul'.
Peter8811
2015. április 09. 17:08
Hogyan hívják a térhatású könnyű holokausztemlékművet? Hologramm
BookZZ
2015. április 09. 16:38
Az antiszemitizmust semmi sem tartja fenn hatékonyabban, mint az állandó antiszemitázás, és az egyre gyakoribb holokauszt megemlékezése, hírek, ill. azzal kapcsolatos események. Ma már egyik csatorna híradásait nem lehet anélkül végignézni, hogy ne legyen egy hír arról, hogy mit tettek ezek az antiszemiták, mi van a holokauszttal, vagy mit mondott a MAZSIHISZ. Nyilván kell is erről beszélni/nyilatkozni, mert ha nem tesszük, még a végén elfelejtődne az egész téma, talán végre lenne egy kis nyugalom, és nem lenne miről írnia kedves Heisler Andrásnak. És azt végképp nem szeretnénk.
bakonyibetyar
2015. április 09. 16:37
T. Heisler "testvér !" Én is szeretnék néhány apróságot a saját hazámban: Magyar keresztény mivoltomat, boldogan ás büszkén, félelem és gúnyolódás nélkül megélni. Olyan oktatási rendszert, ahol a rasszista cigány meg zsidó fiatalokat, a magyar nyelv, kultúra meg történelem iránti tiszteletre és alázatra nevelik, a pedagógusokat bántalmazó túlkoros köcsögöket meg világrabaszó szüleiket" KÍMÉLETLENÜL MEGBÜNTETIK. olyan múzeumokat, ahol bemutatják, hogy a zsidók meg a cigányok mennyit ártottak hazánknak... Ne szarj be, nektek az első látogatás ingyen lesz, de a többit ti fizetitek ... Közbiztonságban élni, ahol nem kell rettegni a cigány bűnözőktől és hányni az őket pártoló zsidón@ci médiától.. Ahol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!