Saját kárán se tanul a rendőri vezetés?

2014. július 09. 20:57

A Pride kordonok közé zárása nemcsak ésszerűtlen, hanem a joggyakorlás értelmét is megkérdőjelezi.

2014. július 09. 20:57
Hegyi Szabolcs
A TASZ jelenti

„A Pride kordonok közé zárása nemcsak ésszerűtlen, hanem a joggyakorlás értelmét is megkérdőjelezi. E jogukkal ugyanis azért élnek a felvonulók, hogy minél szélesebb nyilvánosság előtt demonstrálhassák egyetértésüket az emancipáció hívei, és hogy a demonstrációjukhoz menet közben bárki csatlakozhasson. Ezért választják mindig Budapest legnagyobb tereit és sugárútjait a felvonulás helyszínéül és útvonalául. (»Menjenek máshová!« – kiáltana fel a nyájas olvasó ezen a ponton, ha nem tudná, hogy a helyszín és az útvonal megválasztása éppúgy lényeges tartalma a gyülekezési szabadságnak, mint a mondanivaló megválasztása, úgyhogy nem kell máshová menniük. [Amúgy, ha máshol vonulnának, akkor kevésbé váltanák ki az agresszív homofóbok dühét, és nagyobb biztonságban lennének? Kétlem.]) Ha a rendőrség a széljobb-huligánoktól való félelme következtében be- és kiléptetőpontok bonyolult rendszerét erőltetve rájuk kordonerdő és rendőrsorfal közé kényszeríti a Pride résztvevőit, akkor az nem a gyülekezési joggal kapcsolatos pozitív állami kötelezettségek tiszteletben tartásáról tanúskodik. (...)

Minden más agresszorral szemben, a békés felvonulás és a közrend bármilyen veszélyeztetése vagy sérelme esetén pedig a szabálysértési és a büntetőjogi eszközök széles tárháza áll a rendőrség rendelkezésére. A rendzavarás, a garázdaság mellett a Pride esetében a gyülekezési szabadság megsértése és a közösség tagja elleni erőszak tényállásai mind-mind szóba jöhetnek, és ha megvalósulnak, akkor a határozott és azonnali rendőri fellépés hivatali kötelesség. A felvonulók védelmének tehát semmilyen jogi akadálya nincs, sőt, a jogaik és a közrend védelme egyaránt ezt követeli meg. Világos, hogy ez szintén extra erőforrást igényel, de ezt legalább jó jogi indokok támasztják alá, és talán nem kevésbé lenne eredményes, mint az eddigi gyakorlat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. szeptember 17. 16:23
2000 beteget nem kéne főútvonalon spacíroztatni ápolók nélkül. De kierőszakoskodták ettől számuk és elfogadottságuk nem lett nagyobb. Ha nem provokálnának vallást, tisztességes embereket nem lennének ellentüntetők sem. Mindegy, túl vagyunk rajta a szemetet amit hagytak közköltségen kitakarították, az eső a koszt elmosta és egy évig nyugi van.
cutcopy
2014. augusztus 19. 09:09
"NEM AKARNAK belülről bomlasztani" Jó hogy tisztában vagy az eseményekkel, akkor miért tört be idén is egy ellenző csoport a kordonon át..?
OberEnnsinnen
2014. augusztus 19. 09:08
"a rendőrség a széljobb-huligánoktól való félelme következtében be- és kiléptetőpontok bonyolult rendszerét erőltetve rájuk kordonerdő és rendőrsorfal közé kényszeríti a Pride résztvevőit," A rendőrség nem attól fél, hogy a "széljobb-huligánok" bemennek, hanem attól, hogy a prájdolók kimennek, a kordonerdőn túlra... No ekkor nem tudná biztosítani a testi épségüket. Veszed, taszos?
puszika
2014. augusztus 19. 09:08
Hegyi polgártárs! Nem jutott még eszedbe álmatlan éjszakáidon,hogy ez az egész Pride ügy akkor lenne igazán szép,ha nem kellene az ország rendőreinek felét kivezényelni kordont alkotni körétek. Ebben az esetben,elfogadottak lennétek és a kutya sem törődne a vonulásotokkal. Nem ütött még szöget a fejedbe,ha ekkora készültség kell,akkor valami nincs rendben veletek? Érted! Veletek nincs rendben!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!