Rácsok között szabadon?

2014. június 02. 14:52

Klasszikusan közöttük sem lehet evangéliumot hirdetni, de nekik is vannak gondjaik, panaszaik, amelyeket megosztanak velem.

2014. június 02. 14:52
Vári Krisztina Ágnes
Evangélikus.hu

A börtönlelkészi munka kizárólag az elítéltekkel való foglalkozást jelenti vagy lehetőség van a büntetés-végrehajtási intézet alkalmazottaival is kapcsolatot tartani, számukra is hirdetni az evangéliumot?


A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Magyarország egyik legnagyobb fogva tartási intézménye. Személyi állományának jelentős részével találkozunk a napi feladataink végrehajtása során. Velük kapcsolatban kellemes élmény az, hogy a mi intézetünkben elfogadták azt, hogy szakterületünk a hét minden napján a kötelező napirendi pontok mellett plusz feladatokat jelent a számukra. Klasszikusan közöttük sem lehet evangéliumot hirdetni, de nekik is vannak gondjaik, panaszaik, amelyeket megosztanak velem. Sokszor kérdezik tőlem: Mikor hallgatsz meg engem is? Vagy ha nagyon sietek, és nem állok meg pár mondat erejéig, olykor kedvesen nehezményezik ezt. A mai világban már az is nagyon sokat számít, hogy figyelni tudunk egymásra. Számomra pedig nem mindegy, – és nemcsak szolgálati szempontból –, hogyan lépek be, és lépek ki az Intézetből. A személyi állomány tagjainak intézetbe történő ki – és beléptetését pedig mindig a szolgálatban lévő biztonsági felügyelők végzi. Velük kezdődik, és velük fejeződik be az aznapi szolgálatom.

Mit jelent a börtönben Krisztus?

Hadd idézzem egy pásztoroltamat, akit egy riport kapcsán megkérdeztek. Ő röviden így válaszolt: „Mindent”. A szabadságot, a szabadulást, felszabadultságot a tehetetlenség feloldódását, a megbékélést, a megértést, az elfogadást, a bűnbocsánatot, és a szeretetet. Mindent, ami kint nem volt annyira hangsúlyos és fontos, de amit Krisztusról szóló evangélium hallatán itt bent a fogvatartottak átértékelnek.

A börtönmissziós imahét egyik napján az áldozatokért imádkozhattunk. Az én értelmezésemben áldozat az elkövető is, hiszen saját emberségével megy szembe. Erre milyen »gyógyír« létezik?

A feltett kérdésre szép, irodalmi példa Fjodor Mihaljovics Dosztojevszkij Bűn, és bűnhődés című regénye. A legnagyobb gyógyír az ember számára a beismerés. Szándékosan nem beismerő vallomást mondtam. Ez egy nagyon hosszadalmas folyamat. A nehezen megnyíló, egyébként múltjukban számtalan sérülést, sebeket hordozó fogvatartottak sokszor a súlyos őket érő traumák, sokkok hatására sem jutnak el a beismerésig, mélyen őrzik azokat a titkokat, amelyekről érthetően, sokszor a büntetőeljárás lefolytatása miatt sem nem akarnak beszélni. Ez az igazi nehézség. Az Isten közelségben, egy jól kialakított szeretetközösségben, azonban eljuthatnak addig a felismerésig, hogy nem véletlenül jutottak ebbe a helyzetbe. Ez az a pont, amelytől kezdve már a kifelé vezető utat kell mutatnom számukra.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2014. június 04. 17:03
OK, helyben vagyunk; olvasgasd a kiriminológusok e tárgyban megjelent munkáiban fellelhető bizonyítékokat.
kgyula
2014. június 04. 16:33
"Én mindenesetre úgy gondolom, hogy az álláspontodat szétszedtem, mint Fifi a lábtörlőt." Ebből látszik, hogy a probléma a részedről pszichés... A kriminológia itt csak ürügy. De van egy javaslatom: számold össze, hány kriminológus álláspontját is szedted még szét az én szerény véleményemen kívül. :)
kgyula
2014. június 04. 16:02
"...kevered a "bűnözés növekedése" és a "visszaesési ráta növekedése" kategóriákat." Ja, a "korábbi mackósok"-ra gondoltál? :) Erre mit mondjak? Bravó! :)
kgyula
2014. június 04. 15:55
'...a treatment-büntetőpolitika, amely nemhogy a bűnözés csökkentéséhez nem vezetett, de éppen a növekedését érte el "eredményként".' Szerinted tehát ez a szöveg azt jelenti, hogy a treatment ideológiára épülő büntetőpolitika kizárólagos oka volt a bűnözés növekedésének. Sajnálom, ezen nem tudok segíteni... "Amit egyelőre semmivel sem támasztottál alá." Nem is fogom adatokkal alátámasztva bizonyítani, mert lehetetlen. Vannak következtetések, amelyekhez spekulatív úton lehet eljutni. Ez is ilyen. Mindenesetre lehet gondolni akár azt is, hogy az enyhe büntetések a bűnözés csökkenéséhez vezetnek, de nem árt jól titkolni... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!