Orbánnak húsz évébe került. Nekünk mennyibe fog kerülni?

2014. június 17. 16:56

Ma már tudjuk, hogy a demokrácia ifjú szülőatyja, a Nagy Imre koporsójánál szónokló ifjú titán, e törékeny demokrácia lassan, de biztosan cselekvő gyilkosává öregedett.

2014. június 17. 16:56
H_A
Hacsaknem

Szembejött velem »A szívek forradalma volt« címet viselő, Orbán Viktorral készült interjú, amely a Bild német lap hétfői számában jelent meg Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 25. évfordulója alkalmából készült. És amelyben a túl sokadik mandátumát betöltő magyar miniszterelnök nem többet, nem kevesebbet állít, mint hogy neki személyesen, egyedül neki, húsz évébe telt, míg legyőzte/legyőzték a kommunistákat.

Ez a gátlástalan egyes szám első személy, ez a mintegy öntudatlan, mindenféle alázatot nélkülöző pofátlan szerénytelenség, ez a messianisztikus felhangú vallomás az, ami miatt – megengedve azt is, hogy az elmúlást egyébként persze lehet zenés-táncos, alkoholba fojtott mulatsággal is ünnepelni, – nekem is visszás érzéseim támadnak azzal kapcsolatban, hogy az egykori gyászszertartás helyszínén ma Orbán Viktort ünnepeljük egy úgynevezett szabadságkoncerttel. (...)

Ma már tudjuk, hogy a demokrácia ifjú szülőatyja, a Nagy Imre koporsójánál szónokló ifjú titán, e törékeny demokrácia lassan, de biztosan cselekvő gyilkosává öregedett. Aki távollétében is kisajátítja a szovjet megszállók elleni 1956-os forradalom jelképes alakjának/alakjainak járó kegyeletet és elismerést. Ma már tudjuk, hogy Orbán Viktor nem elsősorban rendszert akart váltani (bár 1989-ben ezt sokkal többen hajlamosak voltak neki elhinni) nem a pártállamot akarta lebontani, hanem a hatalmat akarta megszerezni. Ha lehet ezt mondani – és miért ne lehetne? – valószínűleg ez került neki húsz évébe.

Az a kérdés, hogy nekünk hány évünkbe fog kerülni kiheverni Orbán húsz éves kemény igyekezetének következményeit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. június 18. 10:53
Orbán húsz éve a magyarság tragédiája...
48gondolkodó
2014. június 18. 10:34
Orbán egy dolgot nagyon tud: célokat, stratégiákat kitűzni; és egyet nagyon nem tud: ehhez megfelelő végrehajtó embereket választani; persze ez a világon mindig mindenkor problémás dolog volt...
6qwasyx
2014. június 18. 08:17
Hogy is mondta? A magyar moslékzabáló, genetikusan alattvaló, félázsiai jöttment. Mennyire igaz!
dönci5
2014. június 17. 19:43
Nem tehet róla a felcsúti, hiszen elmebeteg!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!