Liberális nemzeti korszak

2014. június 16. 16:07

Orbán a liberalizmusból csak ellenségképet épít, mert ez felel meg politikai céljainak és ezzel szeretné igazolni kirekesztő nemzetkoncepcióját.

2014. június 16. 16:07
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Fodor Gábor blog

Orbán ezzel az alapvető fordulatával alapot ad sok találgatásnak. Sok olyan véleménynek, amely 25 évvel ezelőtti elkötelezettségét megkérdőjelezi. Bizonyosan vannak olyanok, akik azt hiszik a Kádár rendszerrel csak annyi volt a baj, hogy nem Orbán vezette. Majd ha ő egy erős nemzeti elkötelezettségű hasonló rendszert épít, akkor Magyarország valóban sikeres lehet.

Mintha sokan nem akarnák megérteni és legújabb politikájából következően, mintha maga Orbán sem értené, a kommunizmus nem azért volt rossz, mert a kommunista eszméket tette kötelezővé, és minden mást tiltott. Nem lesz jobb egy olyan rendszer, amely a nemzetieket teszi kötelezővé és minden mást ellenséggé. Aki így tesz, az semmivel nem jobb, mint a kommunisták, mert ugyanazt a hibát követi el és ugyanoda juttatja hazáját. A Kádár rendszer nem lett volna jobb, ha Orbán rendszernek hívják.

Ha Orbán ezen az úton megy tovább vállalnia kell annak veszélyét, hogy 25 évvel ezelőtti szenvedélyesnek hangzó szavait érvényteleníti. Vállalnia kell, hogy táptalajt ad olyan értelmezéseknek is, miszerint 1989-ben pusztán, azért akarta elzavarni az oroszokat és leváltani a párt diktatúráját, mert azt nem ő vezette és nem ő hívta be az oroszokat.

Ezzel szemben remélnünk kell, hogy nem tűnt el a magyarságból az a történelmi tapasztalat, ami a rendszerváltáskor a miénk volt, ami akkor arra tanított bennünket, hogy a liberális befogadó nemzetkoncepció többet ér, mint a bármilyen eszme nevében is kirekesztő. Hinnünk kell abban, hogy újra képesek leszünk visszatérni ehhez és elkezdeni végre egy valódi liberális nemzeti korszakot. Minél előbb.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsírgyík
2014. június 17. 10:53
Idióta senki vagy gabika!
leech
2014. június 17. 10:42
Nem szavaztak rád ! Érted ? Nem kellesz ,raboltad eleget a Magyar népet, tömted a zsebed pofázás közben. Azt üzenték menj a picsába !
hátakkor
2014. június 17. 08:37
Egyedül vagy Gabica! Egyedül!
Bro222
2014. június 17. 07:56
Csak meg kell hallgatni akármelyik ex-SZDSZ-es, DK-s vagy akàrmelyik prominens korunkbeli liberális nyilatkozatát és máris továbbépül az ellenségképp...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!