A lúzerekre!

2013. december 22. 09:42

Olyan, hogy igazi magyar karácsony, nincs. Nem is került be az alaptörvénybe. Attól még lehetne persze, de még sincs.

2013. december 22. 09:42
Nagy N. Péter
Népszabadság

„A szó maga a mi nyelvünkben szláv eredetű. Akkor hát én is az vagyok egy kicsit. A betlehemi csoda a zsidóság történetének része, így hát oda is tartozom. Amiként az éppen arra uralkodó rómaiak kárhozatos szerepétől eltekintve, az egyetemes római katolikus egyház születése is köthető e naphoz – tehát ide is tartozom. És minden ünneplő Jézus-hívő egyházban megtalálom magam ilyenkor. (...)

Miért ne legyen ez a hátha alkalma, miért kellene megállnunk félúton, a szikkadt igazságnál? Miért ne próbálnánk meg ilyenkor magunk felé fordítani és a megértés szándékával olvasni mindazt például, ami körünkben immár a negyedik karácsonyát éli? Íme hát: »Ámde nem szeretem«, de tisztelem az embereket, akik örömmel látják 2010 óta megkergetve a félelmetes bankokat, betyárvirtusnak élik meg dézsmálásukat, átérzem, hogy félnek a domború mellkasú meg a kis fejű cigányoktól is, nem bánják, ha valaki odateszi magát, és mögüle kiabálhatják ki magukból a szorongást, el tudom képzelni, hogy örömöt okoz az ígéret, mely szerint nem vihetik ki innen a kapitalisták a hasznot, mint a szovjetek az uránt és a jó magyar búzát, hogy mindenki boldogul, aki szépen dolgozik, és senki, aki csak a markát tartja, vagy nyomja be oda, ahol nincs keresnivalója. (...)

Tisztelem, ámde nem szeretem ezt a világot, amelyet idáig leírtam, mert nincs benne merészség, fantázia, méltányosság, jóérzés és szeretet szemernyi sem. Belátom érvényességét, de nem szerethetem, mert – egyszerűsítsük le erre – nem akar tudni Artabánról. Aki ha lemaradt, hát lemaradt. Ha egyszer lúzer! Artabán Gáspár, Menyhért és Boldizsár társa volt, szintén napkeleti bölcs – csillagokkal foglalkozó tudós ember –, aki három társával együtt indult volna útnak a betlehemi csillag nyomán ajándékokkal köszönteni a megjósolt megváltó király születését. Pénzzé is tette mindenét, hogy vegyen három páratlan drágakövet. Elindult a három másik »királlyal« megbeszélt találkozóra, de útközben egy beteg, szenvedő emberrel találkozott, megállt, és segített rajta. Sok időt veszített így, a többiek nem várták meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. december 22. 17:40
NO l Na no pé!!!!!!
kjkj945
2013. december 22. 17:39
http://www.youtube.com/watch?v=qlpQ_ms0IDc http://www.youtube.com/watch?v=hAwzn9na7rI
atila68
2013. december 22. 17:05
Szegény, szegény beteg Nagy N. Péter.
1120
2013. december 22. 12:30
"A betlehemi csoda a zsidóság történetének része..." A zsidóság tojik a betlehemi csodára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!