Vatikáni intervenciót!

2013. december 11. 08:15

A legutóbbi népszámlálási adatok arról tanúskodnak, hogy a magyar társadalom máris ítéletet mondott a honi főpapok pártpolitikai szerepvállalásáról.

2013. december 11. 08:15
Beck Tamás
Népszava

„Eljutott hozzám a hír, miszerint a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke jelentős összeget áldozna az egyház pénzéből a szegedi futballstadion építésére. Kiss-Rigó László ezen kívül egy Orbán Viktort dicsőítő könyv bemutatója alkalmából is köszöntőt fog mondani. Talán nem felesleges megjegyeznem, hogy a püspök úr már a 2010-es választások idején is aktívan közreműködött a Fidesz kampányában.

Kiss-Rigó László pártszimpátiája természetesen a magánügye. Ám a katolicizmus által legalábbis névlegesen képviselt elveknek mond ellent, amikor az egyház pénzén a kormányfő hobbiját támogatja. Abban az országban, ahol gyermekek éheznek, kórházak jutnak a fizetésképtelenség határára, ahol jelentős összegeket vonnak ki a felsőoktatásból. Nézzen körül a püspök úr, és kérdezze meg önmagától: nem lenne-e jobb helye a futballra szánt pénznek a reményvesztett szűkölködőknél? Azt nem kérem tőle, hogy cibálja le magáról a miseruhát, mint egykoron Róma püspöke tette.(...)

véleményem szerint Ferenc pápának hazánkra is vetnie kellene egy röpke pillantást. A latin-amerikai származású egyházfő jól tudja, hogy a jobboldali juntákkal együttműködő püspökök mekkora kárt okoztak az egyháznak. Az intézményesített képmutatás hisztérikus reakciókat válthat ki az elnyomott társadalmakból. Imponáló kivételt képez a vértanú Romero érsek.

Az Apostoli Szentszéknek éppen ezért lépnie kellene; rábírnia a magyar katolikus főpapokat, hogy hagyjanak fel a »trón és oltár« közötti szövetség újbóli létrehozására tett kísérleteikkel.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalhana
2014. július 31. 14:41
Gyakorlatilag általános szabály, hogy az Egyházat kívülről érő kritikák teljesen irrelevánsak.
drkovax
2014. július 31. 14:41
Látom, Kiss-Rigó püspök úr nagyon a bögyötökben van. Csak nem lett eredményes a névtelen feljelentés, hogy már így kell neki esni ?
nyugalmazott tanár
2014. július 31. 14:41
Egy Beck Tamás küldi Vatikánba az instrukcióit: "Az Apostoli Szentszéknek éppen ezért lépnie kellene" Egyszerűen nincsen határa a bolsevik arcátlanságnak. Lenne bekkelni valója bővel a maszop- és szatelitek háza táján. Foglalkozzon azzal.
nyugalmazott tanár
2014. július 31. 14:41
" Talán nem felesleges megjegyeznem, hogy a püspök úr már a 2010-es választások idején is aktívan közreműködött a Fidesz kampányában." Ez a demokráciát megcsúfoló pamflet olyan mélyen sérti a szabad véleménynyilvánítás jogát, amire sok éve nem volt példa. Hogy jön ahhoz ez az akárki, hogy kétségbe volnja bárkinek a jogát ahhoz, hogy a közszereplők teljesítményéről véleményt mondjon? Honnan veszi a bátorságot ahhoz, hogy belebeszéljen egy lelkipásztor, egy pap vagy bárki más egyházi személy feladatkörébe? Honnamn veszi a bátorságot ahhoz, hogy sértegesse az egyházakat, az egyház és a hívek tisztességes és felelősségteljes szolgáit? Bárki, aki felelősnek érzi magát a magyar nemzetért, a magyar társadalom jövőjéért, kötelessége felhívni a figyelmet azokra a gazemberségekre, megtörtént eseményekre, folyamatokra, az érdekcsoportokra, amik a mostani erkölcsi-lelki válságot előidézték Magyarotszágon, és meg kell nevezni azokat az erőket, akik ezért felelősséggel tartoznak. Ilyen alapon súlyos mulasztást követ el mindenki, lelkész, pap, vagy hívő, akár atesita is, aki nem mutat rá a maffiabaloldal mérhetetlen bűneire és kártételeire. Akár a leplezett szándékaikra is. Ezt el is várja a társadalom tisztességes többsége. Akkor is, ha a tetteseknek ez -mint látható, - nincsen ínyére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!