Felháborító írások

2013. augusztus 25. 22:54

Nem vagyok próféta, vagy ha az vagyok is, épp a hal gyomrában teljesítek szolgálatot jónás-módban.

2013. augusztus 25. 22:54
Szikszai Szabolcs
Újragondoló

Amióta életvitelszerűen osztom meg a gondolataimat a nagyvilággal, sokat töprengek azon, hogy hogyan működik a szerző és az olvasó közötti kapcsolat. Leggyakrabban csak a szöveg köt össze bennünket, amit én írtam, és te elolvastál. A szövegben – ha célját éri – magadra ismersz, és erre különféleképpen reagálhatsz. Van, hogy elsiklasz fölötte, és azt mondod magadban, nem értem, miről filozofál ez a kis senki. Van úgy viszont, hogy annyira eltalál, amit írok, hogy azt mondod magadban: ki ez a kis senki, hogy ítélkezzen felettem. Az ítélkezés, ítéletalkotás a másik fogalom, ami foglalkoztat. Amikor egy bejegyzés igazán lényeges és kényes témát boncolgat, és eltalál téged, elkerülhetetlen, hogy miután magadra vetted azt, amit a szerző mondott, felháborodj. Ügyesen racionalizálunk és hárítunk. Általában igyekszünk a szerző személyével magyarázni azt, amit olvastunk, és igyekszünk nem tudomást venni arról, hogy érintettségünket magunkban kellene felkutatnunk. Amikor felháborodom egy általam nem ismert ember szövegét olvasva, akkor soha nem a szerző tett ellenem valamit, hanem mindig, hangsúlyozom, mindig arról van szó, hogy a szerző ráérzett valamire, amit te el eltitkoltál magad elől. Nem személyeskedhet egy írás, ha a szerzőnek fogalma sincsen arról, hogy ki az olvasó.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. augusztus 29. 12:00
"nem személyeskedhet egy írás, ha az írónak fogalma sincs róla, ki az olvasója" A Mandineren más divat dívik:ismeretelenek, alaptalanul mocskolják egymást . Két oka lehet:érvek hiánya,nem tudnak mit felelni,az értemes választ helyettesíti a mocskos beszéd. Másik ok: annyi mocskot nyeltek eddig, örülnek, hogy valakinek visszaadhatják, a nélkül, hogy következménye lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!