Államalapítónk ünnepén

2013. augusztus 19. 10:32

A magyar kultúra arról a tőről hajtott virágot, amely a keresztény Európát, sőt, mondhatni az egész nyugati világot azzá tette, ami lett, s ami volt, s amit most kissé feledni látszik.

2013. augusztus 19. 10:32
Kristóf Attila
MNO

„Természetesen a magyar államalapításban Európa és annak akkori lelkisége is döntő szerepet játszott. A nyugati egyházak segítsége, tanítása, tudatossága és tudása nélkül a magyar szellem képtelen lett volna a zsidó-keresztény erkölcsiség befogadására és kibontakoztatására. Sokat tanultunk az akkori Európától. A magyar kultúra arról a tőről hajtott virágot, amely a keresztény Európát, sőt, mondhatni az egész nyugati világot azzá tette, ami lett, s ami volt, s amit most kissé feledni látszik. Államalapításunk ünnepén, Szent István napján aligha kell szégyenkeznünk amiatt, ha nemzetünk hűséges akar maradni ahhoz a szellemiséghez és ahhoz a szabadsághoz, amelyet egykor Európától kapott, s amelyet elvesztett, majd visszanyert. Első királyunk, ahogy már mondottuk, politikai értelemben zseni volt, ám lelkiekben keresztény, s egy a keresztény szentek közül.

A Magyar Nemzet néhány nap múlva lesz hetvenöt éves. Ez az idő az ezredekhez képest elenyésző. De emlékeztetnünk kell rá, hogy alapító főszerkesztőjének, Pethő Sándornak eszménye a Szent István-i gondolat és lelkiség volt, s az államról alkotott képe a független, szabad, keresztény Magyarország. Nekünk egyetlen törekvésünk és érdemünk lehet: megőrizni ezt az eszmeiséget, amely egyáltalán nem mond ellent az európai alapértékeknek. Jó, hogy ebben a szellemben ünnepelhetjük augusztus 20-át, nem feledkezve meg a kenyér ünnepéről, de arról sem, hogy nem csak kenyérrel él az ember.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toportxán tiszteletes
2013. augusztus 19. 14:08
A mostani MNO-nak annyi köze van az alapítóihoz kb mint a VW-nek a Bugattihoz.
duzur
2013. augusztus 19. 12:43
Jó lenne higgadtabban érvelgetni. Boldogító érzés öntudatosan büszke lenni a hazára. És persze sok más ország fia-lánya is hasonlóan viszonyúl a hazájához. Nem tapasztalom, hogy a magyarok Európa-szerte ellenszenvvel találkoznának. Sokkal inkább az látható, hogy Nyugateurópa se nagyon örül már az átköltözöknek, a szegényebb országokból.
Zsolt75
2013. augusztus 19. 11:08
"Magyarnak lenni ma európában szégyen" Persze ez csak 2010 óta van így, és leginkább a patásorbán bűne. Előtte mindenki szerette és segítette a magyarokat, a pozsonyi csatától Trianonon és '56-on át egészen 2010 tavaszáig...
leech
2013. augusztus 19. 11:01
" a magyar szellem képtelen lett volna a zsidó-keresztény erkölcsiség befogadására és kibontakoztatására." Igen , ha nem hígultunk volna fel mindenféle szedett-vedett népcsoporttal, jött-ment útszéli tolvajokkal, akkor büszkék lehetnénk az árja dolgos MAGYAR nemzetségünkre ! /A zsidó a mai napig nem hagyja a "vegyülést" !/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!