Meghalt az első táncházas prímás, Halmos Béla

2013. július 19. 17:23

Sebő Ferenccel olyan történelmi tettet hajtottak végre a hatvanas évek végén, amelynek hatása egyre jobban érződik, és reményeink szerint évszázadokon át fennmarad.

2013. július 19. 17:23
Kiss Eszter Veronika
MNO

„Halmos Béla olyan legendaként élt közöttünk, akiből kevés van a világon. Sebő Ferenccel olyan történelmi tettet hajtottak végre a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején, amelynek hatása egyre jobban érződik, és reményeink szerint évszázadokon át fennmarad: elindították a falvakban akkor már szinte haldokló népzenét a városi fiatalság körében népszerűsítő táncházmozgalmat, annak is a zenei vonalát, meghatározva a népzenei előadások alapvető követelményét, az autentikus előadásmódot.1969-ben a Röpülj, páván még gitárral próbálkoztak, s ebben kétségkívül nagy szerepe volt a beatzene népszerűségének és az Illés együttes népzene által inspirált számainak.

Az, hogy az első gitáros-énekes, majd az első hegedűs-kontrás próbálkozásaik mennyire nem voltak hiábavalóak, ma a Zeneakadémián virágzó népzenei tanszék bizonyítja: tizennyolc éves fiatalok az idősebb generációt megszégyenítő hitelességgel tolmácsolják magyar vidékek tucatjainak muzsikáját. Halmos Béla, az első táncházas prímás nélkül ma egyikük sem lenne sehol sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. július 21. 10:25
"Lassan csak a szar marad." - írja. Itt vagyunk kezdetnek mindjárt mi, kb 7 milliárdnyian.
dé208
2013. július 20. 21:28
Csak a jók mennek el.
Nannyó
2013. július 20. 06:56
Hetedikes voltam az iskolában...úgy 1970 táján... Hazafelé menve a suliból az egyik villanyoszlopon láttam egy darab A5-ös papírt, amire rá volt írva, hogy táncház lesz a műv. házban... Fogalmam sem volt, hogy mi az a "táncház". El akartam menni, de vigyáznom kellett a nyolc éves kisöcsémre...Gondoltam egyet, elvittem magammal a kistesót is az ismeretlen "táncház"-ba... A kistesómat egyszerűen lenyűgözte Sebő-Halmos-Koltai muzsikája (meg engem is).Tátott szájjal hallgattuk őket... A kisöcsémet be kellett íratni zenedébe... Felnőve, több, mint 20 évig járta Európát népzenész csapatával. Isten veled, Halmos Béla... köszönjük...
Fakuttya
2013. július 20. 02:23
Aztán: jött néhány fiatal gyerek a hetvenes években, olyanok, mint Halmos Béla és Sebő Feri, s látszólag a semmiből megjelent itt ez a csodálatos, elveszettnek hitt népzenei világ. Máig járok a Fonóba - ott dalolunk és totyogunk az asszonnyal az öregek táncházában. Meg persze iszom a bort. De honnan tört elő mindez? A magyar szellemből, amely jelenleg is létezik. Ez a szellem nem keleti és nem nyugati, nem kell választania. Olykor fölbuzog, mint a forrás. Nem a világos tudat és a megfogalmazható akarat mezejéről érkezik, hanem mélyről. http://hetivalasz.hu/itthon/nem-leszek-jobbikos-27486/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!