Játssz egy kicsit a tűzzel!

2013. június 25. 16:44

Ezek nem zászlólengetős tüntetések lesznek, ahol a tömeg a jól kiorbánozza, vagy zsidózza magát, aztán szépen hazamegy. Már nem lesz hova hazamenni.

2013. június 25. 16:44
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Jobbegyenes

„Az ijesztő újdonság, hogy a mai tüntetés résztvevőit nem politikai rokon-vagy ellenszenek, s nem is elvont eszmék vitték utcára. Hanem a szimpla elkeseredés. 1989 óta ez volt az első olyan – éppen, hogy csak, de mégis – zavargásba torkolló megmozdulás, amely mögött semmilyen ideológiai tartalom nem volt. A devizahitelek alkotják ugyanis az ország legnagyobb szivárványkoalícióját. Az egyetlen dolog, amely összeköti őket, az reménytelen, elkeserítő helyzetük. Ám ez bőven elég lehet ahhoz, hogy a mai balhé csak nyitánya legyen egy sokkal nagyobb rebelliónak.

Ezek nem skandálgatós, zászlólengetős tüntetések lesznek, ahol a tömeg a jól kiorbánozza, gyurcsányozza, fasisztázza, vagy zsidózza magát, aztán szépen hazamegy. Már nem lesz hova hazamenni. Mert a házat már elvitte a bank. És nem lesz mit veszteni. Mert nincs már munkahely, nincs már vállalkozás, akkor meg kit érdekel, ha le is csuknak? Félteni sincs már mit. Nincs már család sem, a gyerekek a nagyinál élnek, az asszonnyal gyűlölik már egymást, meg ezt az egész rohadt, nyomorult életet. Nincs remény, nincs jövő. Semmi sincs, csak a két, ökölbe szorult, puszta kezük. És azzal nem lehet sok mindent kezdeni ugyan, de pár dolgot igen: kirakatot betörni, felgyújtani a milliárdos bankár autóját, szétloccsantani a fejét, ha épp benne ül, vagy felhúzni egy lámpavasra. Ma ezt egyelőre még csak jelképesen tették meg – de elég ránézni a végső elkeseredésbe torzult arcokra, hogy lássuk: a rongybabák helyére nagyon hamar hús-vér emberek is kerülhetnek.

Hopp-héj, játssz egy kicsit a tűzzel! – dúdolgatja magában Szász Károly uraság a bőrfoteljében ülve. Ezt a nótát most kéne befejezni, amíg van rá idő. Mert ez a nyár forró lesz, és könnyen lángra kaphat a magyar ugar...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. június 26. 09:54
Még egy szót sem hallottam arról, hogy a (deviza)hitelfelvevők önkritikát gyakoroltak volna. Engem kiröhögött annak idején az ismerősöm, amiért forint-hitelt vettem fel az építkezésemhez. Ő deviza-alapút vett fel sokkal kisebb kamatra. Csak annyit válaszoltam: majd ha a fizetésemet abban a devizában kapom, akkor én is azt választom. Nem részletezném a kétféle hitel történetét. (Én már visszafizettem.)
Marianer
2013. június 26. 06:03
Aztán a hahások ott voltak-e a tüntetésen, mint "devizahitelesek"...?
Marianer
2013. június 26. 06:02
Aztán a hahások ott voltak-e a tüntetésen, mint "devizahitelesek"...?
Greffiti
2013. június 25. 18:02
Tévedésben vagytok, akik azt hiszitek, hogy ezek az emberek, családok nem akarják visszafizetni a tartozásukat. De! Az ám nem megy, hogy felvett valaki 5 milliót, visszafizetett 4 milliót, fizetésképtelenné vált, elvették a házát, és még tartozik 3 millióval. Na ez az ami nem megy. A kormánynak két harmada van, hozzon olyan törvényt, hogy a bankoknak egyenként ki kelljen számolni, mennyit fizetett vissza az adós, mennyi fizetni valója van még és azt visszafizettetni. De ami itt megy, az nam folytatható, nem elfogadható! Fizetésképtelenné váltam, kiütöttetek és elvitték a lakásomat: rendben. De hogy ne is engedjenek felállni a padló alól, mert még mindig van tartozás, na az nem megy, pláne nem úgy, hogy a gyerekei életét is örökre tönkreteszik. Minden hozzáértő elemző megmondta, hogy amig ezt nem rendezik, itt nincs béke, és előrelépés!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!