Etatistábbá kellett tenni a rendszert

2013. május 17. 09:35

Orbánék ezt jól ismerték fel, de rossz következtetéseket vontak le belőle. Interjú,

2013. május 17. 09:35
Gerő András
168 Óra

– Ha megértem, mi ebben az elvtelen, megértem, mi volt a kormány szándéka?

– A törvény indokolása azt mondja, hogy olyan nevek kellenek, amelyek a demokratikus jogállamiság eszméihez illenek. Ezzel nincs baj. De mi van például a Horthy-rezsimmel, amely formailag egyáltalán nem tekinthető önkényuralomnak, hanem inkább tekintélyelvű rendszernek, viszont története során permanensen kikezdte a jogegyenlőség eszméjét? Márpedig jogállam jogegyenlőség nélkül nincs. Ezért a Horthy-éra igenis ellentettje a demokratikus jogállamiságnak. Ha viszont a 20. századi magyar történelmet nézzük, nagyjában-egészében önkényuralmi és tekintélyuralmi rendszerek váltogatták egymást, tehát dogmatikusan felfogva a törvényt, mindennek ki kéne maradnia, noha a törvény a Horthy-rezsimet nem tekinti idevalónak. Ehelyett az van – és ez az Akadémia állásfoglalásának további szégyene –, hogy mondjuk Károlyi Mihályról, aki egyetlen önkényuralmi rendszert sem volt hajlandó kiszolgálni, nem lehet utcát elnevezni, míg Prohászka Ottokár elvben zöld utat kapott. Az a Prohászka, aki mellesleg gyűlölte a demokráciát is, tehát nemcsak antiszemita volt, de antidemokrata is, ahogy ezt ő maga meg is írta.

– És mit akar a hatalom az új emlékezetpolitikával?


– Hadd kezdjem korábbról. Szerintem 2010-re kiderült, hogy az a fajta demokrácia, amely húsz évig a sajátunk volt, rengeteg problémát nem tudott megoldani, tehát változtatni kellett. Az a korábbi, egyébként jogos politikai szándék, amely minden tekintetben korlátozni akarta az állam szerepét, húsz év után revízióra szorult. Kiderült, hogy egy kicsit etatistábbá kell tenni a rendszert. Orbánék ezt jól ismerték fel, de rossz következtetéseket vontak le belőle. Szétverték például a magánnyugdíjpénztárakat. Államosították az iskolákat, amire ésszerű magyarázat azóta se született. Vagy itt van a trafikügy. Mi szükség van arra, hogy az állam korlátozó tényezőként belépjen egy ilyen piacra?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. május 17. 15:19
http://stop.hu/belfold/ket-baloldali-etatista-part-van-az-egyiket-mszp-nek-a-masikat-fidesznek-hivjak/103431/ etatista erős állami hatalom híve
kjkj945
2013. május 17. 15:06
""""""""""" Az etatizmus arra való törekvés, hogy az állam minél több területre behatoljon, minél több funkciót átvegyen, minél több funkcióval rendelkezzen. Nincs pontos definíciója, libertáriusok szokása mindenkire rámondani, aki nem libertárius, hogy etatista (statist). Főleg az USA-ban vannak libertáriusok, ott is kevés. A totalitarizmus egy elavulóban lévő kifejezés, először Mussolini, illetve Franco alkalmazta a saját államára, de a történészek a sztálini SZU-ra alkalmazták, és azt jelentené elvileg, hogy az állam az állampolgárok életének minden aspektusát szabályozza egy uralkodó ideológia nevében. Megint mások egyszerűen a diktatúra szinonimájaként használják a szót. Sokféle totalitarizmus-definíció-kísérlet létezik, érdekes módon bár Franco totalitáriusnak nevezte a saját államát, az ezen definíciók szerint pont nem volt totalitárius. A "totalitarianista" egy történésziskolának is a neve, mely a 60-as években foglalkozott a SZU-val. Nézetei ma elavultnak számítanak. Legrövidebben úgy lehetne elhatárolni a két fogalmat, hogy a totalitárius állam diktatórikus, míg az etatista lehet demokratikus is. """""""""""""
mesuge
2013. május 17. 14:42
azt, ami 2010 előtt létezett MÉG etatistábbá? elnézést, Ön hülye?
gatya
2013. május 17. 12:51
Gero hazudik. Karolyi Mihaly Rakosi alatt volt parizsi nagykovet. Ez teny. Tehat kiszolgalta a rendszert egy darabig, es nem is akarmilyen pozicioban. Itt egy kis adalek. A szerzo Faludy Gyorgy, aki egyebkent nagyon kedvelte Karolyit: Budapesten 1947-ben Károlyi villájában ültem, amikorra Károlyi meghívott. Fölöttem a gyönyörű Kernstok-kép, Lovasok a vízparton. Andrássy Katinka bejött, és elmondta, hogy Rákosi Mátyás telefonált a parlamentből, hogy 4 órára várja Károlyit fontos beszélgetésre. Így Károlyi egyórás késéssel jelent meg, és elmondta, hogy jóval hosszabb ideig ült Rákosinál, mint ahogy gondolta. Az történt ugyanis, hogy amíg ott ült szemben a diktátorral a karosszékben, bejött a belügyminiszter, Rajk László, és felháborodását fejezte ki, hogy valaki a nagyok közül útlevelet adatott Sulyok Dezsőnek, az ellenzék egyik vezérének: "Sulyok most már kint van nyugaton, és informálja a kapitalistákat sok mindenről, amit tud, valósággal csatasorba állítja a kapitalistákat a magyar kommunisták ellen. Ki tehette ezt?" Rákosi mosolygott, és hosszú beszédben elmagyarázta Rajknak, hogy Sulyok lármája csak egy vagy két napig tart, és odakint feledés vár rá. Jobb, ha Magyarország megszabadul tőle, mint hogy vádpontokat kell kitalálni ellene, törvényszéki ülést tartani és lecsukni - botrány botrány után, mert Sulyok okos ember. Ezért történt, hogy ő, Rákosi Mátyás adatott néki útlevelet. Rajk csakúgy, mint Károlyi, elhűlve hallgatták Rákosi beszédét, ám Rajk udvariasan fejet hajtott előtte. Én némi kétségbeeséssel hallgattam Károlyi beszédét. 1949-ben mondott le, ami ugye ket evvel volt a kekcedulas valasztasok utan. Arrol nem is beszelve abban, hogy az orszagot feldaraboltak az I. VH utan, nem kis szerepe volt neki is. Pozitiv szereplonek beallitani minimum kerdeses. Maradjunk annyiban, hogy tavolrol sem egyseges a megitelese.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!