Sztálin húsz éve

2013. március 05. 12:28

Sztálin ma páratlanul népszerű Oroszországban – nem beszélve a magát a véres válságból még véresebbe politizáló Grúziáról.

2013. március 05. 12:28
Máté T. Gyula
Magyar Hírlap

Putyinnak nem maradt más, mint együtt menni az eseményekkel, s ott alakítva őket, ahol tudja. Sikerült például a szovjet-orosz birodalmi eszmétől elkülönítenie a kommunistákat. A sarló-kalapácsos-csillagos vörös zászlót Reichstagra kitűzött győzelmi lobogóra változtatta. Magát a győzelmet először igyekezett úgy általában a népnek ítélni, majd Zsukov marsallnak. A nép ennek örült, s a legyőzhetetlen Georgij marsall szobrát is megcsodálta a Kreml előtt, de aztán május 9-én a »legfelsőbbre« koccintott.

Putyin reálpolitikus: ha az ár arra visz, inkább kormányozza, mint ellene úszik.
Joszif Sztálin ma páratlanul népszerű Oroszországban – nem beszélve a magát a véres válságból még véresebbe politizáló Grúziáról. Sztálint ma itt a többség nem az 1930-as évek mindent letaroló terrorjával, hanem a győzővel, az egységgel, a közös sikerrel azonosítja.

Lehetett volna másképp? Hiszen 1953. március 5-én meghalt egy másik meghatározó ember is Moszkvában: Szergej Szergejevics Prokofjev. Emlékezhetnének most szerte Oroszországban a zseniális zeneszerzőre is, felcsendülhetnének a Rómeó és Júlia avagy a Péter és a farkas ismerős motívumai. A Facebook orosz oldalait azonban egy másik Prokofjev-szerzemény, a Zdravica járta be tegnap. Sztálint köszöntötte vele egykor a zeneszerző.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thasaidon
2013. március 05. 14:11
Oroszországra is ráfér egy szembenézés. :-)
Csigorin
2013. március 05. 14:06
Mi a rakert ne lenne nepszeru? Faekevel vette at Oroszorszagot, es atomhatalomkent hagyta az utokorra. Ezt nem az o propagandistai mondtak rola, hanem Winston Churchill. Az egyetlen hibaja, hogy lekeste a korat. A kozepkorban ugyanilyen vereskezu vezerkent es hadvezerkent dicsosegtol ovezve lenne a tortenelemkonyvekben. Csak a huszadik szazadban az eszkozei tulleptek a PC merteket...
KannibálTatárÚr
2013. március 05. 13:52
A nagy politikusokat a történelem (nem történészek)itélőszéke értékeli. Hol van Gorbacsov?
Békemenet
2013. március 05. 13:01
Én kedvelem ezt az újságíró faszit. Még a faterja révén tud ez mindenről, ami fontos mifelénk. Jó kis vonalas kommunista az öreg, de sajnos nem látja, nem veszi észre, hogy a szocializmus ügyének a Fidesz az igazi továbbvívője. Apunak még fejlődnie kell ideológiailag, de a gyerek már látja a Fideszben a fáklyavívőt, az eszmei világítótornyot, amelynek többek között sajtómunkásként is hű építője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!