Növelje a gyónás nyitottságomat Isten kegyelmének befogadására

2013. február 14. 11:12

A Ferenciek terén inkább többen sorakoznak a gyóntató székek előtt, mint korábban. Interjú.

2013. február 14. 11:12
Fekete András
Magyar Kurír

Valóban kezd a gyónás eltűnni a hívő gyakorlatból?

A Ferenciek terén inkább többen sorakoznak a gyóntató székek előtt, mint korábban. Az átalakítások ellenére sem fogy a sor. Nagyhéten az egyetemi könyvtárnál végződik. Ez azonban nem jelenti, hogy Budapest megtért, inkább azt, hogy a világi paptestvérek nem gyóntatnak megfelelően és eleget.

Milyen hangsúlyt kapjon a gyakorló keresztény életben a gyónás?

Vasárnap mindenki tesz általános gyónást a mise elején, igeliturgiával megtámogatva, de sokan ezt kevésnek tartják, ugyanakkor mégsem szánják rá magukat arra, hogy belátogassanak a „dobozba”. Nem mindenki vállalja, hogy olyan hangulatot teremtsen, melyben a gyónó hite és őszintesége erősödik. Ez kell, az embernek éreznie kell, hogy a szabadsága növekszik. Fontos, hogy a gyónás a további előrehaladásban segítse. Akkor tölti be feladatát, ha a gyónó életén akar javítani. Nemegyszer hallom azt a mondatot, ennyi és ennyi éve nem gyóntam, mondják misére járó emberek. Keresik Istennel a kapcsolatot, de a gyónás kimarad. Nem mindig a hit erejéből cselekszik az ember, de mégis gyakorolja a jót. Ez pedig kedves Isten előtt. Ugyanakkor időnként a Jóisten előtt szóvá kell tennem, amit elkövettem, azt ki kell mondanom. Ez az első lépés, hogy őszinte és teljes bűnbánatot tudjak tartani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!