Prohászka vagy Lukács?

2012. június 29. 12:07

Ha nem lehet az amúgy keresztényszocialista, ám nyíltan antiszemita püspöknek szobra, akkor ne lehessen Lukácsnak se. Persze nem újdonság ez, az egész Fidesz mentalitását kiválóan jellemzi.

2012. június 29. 12:07
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

„Újabban Lukács György lett a bezzegkommunista, hiszen mint L. Simon Lászlótól megtudhattuk, a filozófusnak szobra van a fővárosban, és mint Kövér László írta Elie Wieselnek, a »zsidó származású magyar filozófus« nevét utca is viseli. (...)

A XIII. kerületi Fidesz-frakció vezetője ugyanis felvetette: bontsák el Lukács György angyalföldi szobrát. Harrach Tamás úgy érvelt, nem lehet »kettős mércét« alkalmazni: ha nem lehet szobra a kerületben Prohászka Ottokár katolikus püspöknek, akkor »az 1919-es vörösterrorban nyolc embert megölő Lukácsnak se lehessen írói minőségében szobra«. Láss csodát, tegnap reggelre valaki »Gyilkos 1919« feliratot festett a filozófus emléktáblájára. (...)

Lukács György ebben a kontextusban csak a vörösterror képviselője lehet, hiszen egy antiszemitát kellene felmagasítani vele szemben. Ahogy egyébként Prohászkának nincsenek érdemei a baloldalon, úgy Lukácsnál sem számít '56-os szerepe, a kommunista pártból való kizárása, hogy műveiről ne is beszéljünk.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilice
2012. július 01. 10:40
Mellesleg: Lukács György iskolát teremtő filozófus és esztéta volt, akinek művei, köztük "Az esztétikum sajátossága" a világ összes egyetemén "tananyag"... (Annyira, hogy a németek - mint filozófust és esztétát - "sajátjuknak" tekintik, annak ellenére, hogy ő mindig is magyarnak vallotta, tekintette magát.)
Biomechanoid
2012. június 30. 13:41
Az, hogy Magyarországon ki kapjon szobrot, s ki nem, kizárólag a magyarok dolga. Adva van egy magyar, aki tett valamit a magyarásgért, de nem kedveli a zsidókat; és adva van egy zsidó, aki magyaorkat gyilkolt. Tényleg kérdés, melyik kaphat szobrot, és melyik nem? Az egyik nem kedvelt egy etnikumot, a másik gyilkolászott egy nációt. Vannak, akik ki nem állhatják a kínaiakat, vagy a szlovákokat, és vannak, akik hasonlóképpen vannak a magyarokkal. Sehol nem kérdés Szlovákiában, hogy egy magyarokat utáló ember kaphat-e szobrot. Mindenki utálhat mindenkit, kivéve a zsidókat. A zsidókat utálni tilos. Miért e kötelező kivétel?
Hajdú Sógor
2012. június 30. 12:30
Lukács (Löwinger) György 1885. április 13-án született Bernát néven, egy budapesti zsidó bankárcsaládban. Apja, Lukács József a Magyar Általános Hitelbank igazgatója volt. Bankárkomonista.
hátakkor
2012. június 29. 17:22
Pont a lukácsok miatt volt mainstream az antiszemitizmus 19 után, ne keverjük az okot az okozattal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!