Bátran, szabadon: tíz éves a Terror Háza

2012. február 24. 09:55

Mi magyarok voltunk az elsők, akik képesek voltunk arra, hogy alig egy évtizeddel a diktatúra bukása után önvizsgálatba kezdjünk, és bemutassuk be a huszadik századi totális diktatúrák terrorrendszereit.

2012. február 24. 09:55
Schmidt Mária
Konzervatórium

„Amikor tíz évvel ezelőtt a Terror Háza Múzeum megnyitotta kapuit, az alapítók és az alkotók arra vállalkoztak, hogy a lehető legmagasabb színvonalon és egyedülálló vizuális nyelven szólaltassák meg keserű félmúltunkat, amely sokáig azzal fenyegetett, hogy betemet bennünket. Az a tény, hogy a közép-európai nemzetek közül elsőként Magyarország készített múzeumot, emlékhelyet, mementót a diktatúrák áldozatainak, sokáig nem töltött el bennünket, magyarokat különösebb büszkeséggel, pedig igen: mi magyarok voltunk az elsők, akik képesek voltunk arra, hogy alig egy évtizeddel a diktatúra bukása után önvizsgálatba kezdjünk, és a magunk és a világ számára is értelmezhető intézményi keretben mutassuk be a huszadik századi totális diktatúrák emberellenes terrorrendszereit.

Az elmúlt tíz esztendőben a Terror Háza Múzeum kiállítótermei közel négymillió látogatót fogadtak. Nagyon sokféle ember volt közöttük: olyanok, akik mindkét diktatúrát, a nyilast és a kommunistát is megélték; olyanok, akik a szocializmus kemény, majd puhuló, de diktatórikus lényegét soha el nem tagadó rendszerében élték le életük jelentős részét; és rengeteg fiatal is, akik már szabadságban születtek, és akiknek természetes alapélménye a szabadság, a nemzeti függetlenség és a demokrácia. Arcukon, tartozzanak bármely csoportba is, látszott a megilletődöttség, a szembesülés azzal, hogy a kollektív megkülönböztetésen és üldöztetésen alapuló eszmék jegyében micsoda bűntetteket követtek el emberek százezrei, milliói ellen. Azoknak az arcán, akik megélték vagy elszenvedték az elnyomást, a terrort, a megkönnyebbülés, az elégtétel keveredett az emlékek felkavarodásának sokkjával, a fiatalokat pedig megdöbbentette és elgondolkodtatta mindaz, amit szüleik, nagyszüleik múltjáról a kiállítótermeken áthaladva megtudtak. (...)

Sunt lacrimae rerum – a dolgoknak van könnyük, írta Vergilius. Az Andrássy út 60. a fájdalmat, a kínokat, a pusztítást rejtette magában. Az, hogy itt jött létre először a közelmúlt mindkét diktatúrájával szembenéző múzeum, és az ennyire »népszerűvé« vált, azt jelzi, hogy a magyar társadalomban van eltökéltség és bátorság arra, hogy szembenézzen történelmével, kényszerpályáival, meghatározottságaival, megalkuvásaival és bűneivel, ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy van mire büszkének lennie, hiszen közelmúltunk sem volt híján a hősiességnek, emberségnek, szolidaritásnak, az ellenállásnak. És talán azt is segítette és segíti megértetni a múzeum, hogy az »evilági tökéletesség« ígérete éppúgy a diktatúrák öröksége, mint a szabadságjogok eltiprása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2012. február 25. 17:57
antigonénak: http://hu.metapedia.org/wiki/Ung%C3%A1r_Kl%C3%A1ra
pikkpakk
2012. február 25. 11:05
Enyhén kancsal ,de ez a legkisebb hibája...
tutturuttu
2012. február 24. 20:41
Honnan jön a szebb jövő? „Adjon az Isten! – Szebb jövőt!” – szól a bevett jobbikos köszöntés. Jobbikos politikusok: Vona Gábor, Morvay Krisztina, és a többi parlamenti képviselő is előszeretettel használják nyilatkozataikban. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (ők azok, akik „rendet rakni” mentek Gyöngyöspatára) neve szintén innen eredeteztethető. Joggal merül fel a kérdés: honnan származik ez a köszöntés? És miért használja éppen a szélsőjobb? Mi az, amit ezzel ki akarnak fejezni? válasz a két világháború közötti ifjúsági szervezet, a Levente-mozgalom háza táján keresendő. A trianoni békeszerződés radikálisan korlátozta a magyar hadsereg létszámát és fegyverzetét. Az akkori radikális jobboldal egy paramilitáris szervezet létrehozása mellett döntött, hogy fenntarthassák a hadkötelezettséget, a győztes hatalmak döntése ellenére. Ez a szervezet lett a Levente-mozgalom. Leventekötelesnek minősült minden 12–21 év közötti fiú. A leventék vallásos és nemzeti szellemű neveltetésben részesültek, nagy hangsúlyt fektetve a testnevelésre. Az 1920-as évek végén a szervezet katonai jellege egyre markánsabbá vált. A mozgalom legfelső szintű irányítása fokozatosan a hadügy kezébe került. A faji politika radikalizálódásának eredményeként a zsidó fiatalokat kizárták a mozgalomból, mivel nem tartották őket nemzethűnek. A testnevelés mellett már antiszemita és soviniszta ideológiai képzésben is részesültek. (Napjainkban pont a Magyar Gárda és a HVIM mutat sok ponton megtéveszésig hasonló jellemvonásokat). Hatalma csúcsára a nyilas hatalom átvétel került a mozgalom. A “leventék”közül többen léptek be az első önkéntes magyar SS-alakulatba, a Hunyadi páncélgránátos hadosztályba. 1944-45-ben komoly szerepet vállalatak a zsidóüldözésekben, mint munkaszolgálatosok Nyugat – magyarországi őrei. Az Ideiglenes Kormány 1945-ben több más fasiszta szervezettel együtt a Levente-mozgalmat is feloszlatta. Nos, hogy jön ez a köszöntéshez? Az „Adjon az Isten! – Szebb jövőt!” – ennek a mozgalomnak volt a hivatalos köszöntése. Nem véletlen hogy a Jobbik és társ szervezetei pont ezt a köszöntést hangoztatják. Provokatívan célozgatnak a fent felsorolt borzalmas tényekre, miközben hülyének nézve a magyarokat, próbálják jó színben feltüntetni, mintha csak azt jelentené, hogy legyen szebb a jövő. A tények alapján azt lehet megállapítani, hogy a Jobbik nem csupán egy nemzeti érzelmű párt, hanem nyíltan vállalt örököse ezeknek a mozgalmaknak és a ‘30-as évek szellemi miliőjének feltámasztásán ügyködik.
dondomos
2012. február 24. 18:30
morfondir arra a lepkére gondolsz ,ami a kezedbe van ?Igen látszik,hogy milyen cumin nőttél fel.Gyere kicsi megfogom a kis kezed és rávezetlek az igazság útjára.A legót megvettem neked!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!