A rendszerváltozás blokádja

2010. október 27. 12:38

Nehéz a dolgot szépíteni: a köztársasági elnök a közrend és a legitim kormány ellenében, az ország közlekedését megbénító magánfuvaros blokád mellé állt.

2010. október 27. 12:38
„Nehéz a dolgot szépíteni: a Magyar Köztársaság elnöke a közrend és a legitim kormány ellenében, az ország közlekedését megbénító magánfuvaros blokád mellé állt. Nem igaz, hogy a nyilatkozataival és határozott kiállásával visszatartotta a kormányt a katonai erő bevetésétől, mert ilyen szándék nem volt. De az sem az államfőn múlt, hogy a kormány a rendőrséget használja a rend helyreállítására, mert a rendőrség vezetői jó előre kilátásba helyezték a parancsok megtagadását. Azonban az államfőnek egyetlen szava sem volt a kormány, csak a blokádozók mellett, a műtétből lábadozó kormányfőnek pedig barátságosan a lemondást ajánlotta. A két régi barát és 56-os harcostárs, az államfő és a kormányfő kapcsolatában azokban a napokban valami véglegesen megszakadt.

A taxisblokád idején nem merült fel a karhatalom bevetése az első útakadályok létrehozói ellen, de Barna Sándor, a főváros akkori rendőrfőkapitánya mégis jónak látta idejében közölni, hogy ha erőszak bevetésére kapna parancsot, megtagadná, s ehhez megerősítésért az államelnökhöz futott.

A rendszerváltozás első kormányával szemben megfogalmazott utólagos jobboldali kritika épp a kemény kezet hiányolja, a radikális átalakítást, akár a demokratikus játékszabályok felfüggesztését is a kommunisták és a kommunista rendszer maradékának eltakarításával kapcsolatban. Csakhogy a kemény kéz, az erő alkalmazásához erőszakszervezetek is kellenek, a taxisblokád eseményei pedig épp azt mutatták meg, hogy miben és mennyire nem engedelmeskedtek a rendfenntartó szervek az új rendszernek. Az már csak hab a tortán, hogy egy mai sztárügyvéd, az akkori XIII. kerületi vezető ügyész is a barikádokon ágállt. Na, nem a XIII. kerületben, hanem a Szent István körút másik oldalán, az V. kerületben.

Akkoriban sokan, nemcsak magyarok, hanem itt élő vagy idelátogató külföldiek is feltették azt a kérdést, hogy ki szervezte a taxisblokádot. Az akkori szóbeszéd az elbocsájtott állambiztonsági tiszteket, a hátrahagyott szovjet-orosz ügynököket sejtette a valóban katonai szakszerűséggel végrehajtott útlezárások szervezői mögött, s az új kormánynak szánt figyelmeztetésként értékelte az eseményeket. A jobboldalon egyesek az SZDSZ mesterkedését látták az események mögött, azzal a céllal, hogy a vágyott nagykoalíciót kikényszeríthessék vagy leváltsák a kormányt. Tudomásom szerint soha nem vizsgálták, hogy kik és honnan irányították rádiótelefonnal az útelzárásokat, s hogy a nemzetbiztonságiak miért nem jelezték előre, hogy valami készül. Pedig ezt talán még fontosabb lett volna megtudni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2010. október 27. 16:06
A taxisblokádnál bukott meg etikailag Göncz Árpád és az SZDSZ. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a "csak" taxisok alaposan meg lettek vezetve, mert a második napon már egyértelmü volt, hogy nem a benzin ár miatt- bár az volt az alibi- hanem a hatalom megszerzésére tört az SZDSZ.
gentry
2010. október 27. 15:00
A taxisblokád egy mocskos dolog volt. Nálam egy kategóriában van a hídlezárással és a közelmúlt zavargásaival. Elítélem mindet. A "katonai szakszerűség" viszont baromság. Minden 70-es IQ feletti ember tudja, hogy milyen pontokat kell lezárni ahhoz, hogy megbénuljon egy ország (mondjuk a katonák közt nem sok ilyen embert találni).
drienovác
2010. október 27. 14:35
"soha nem vizsgálták, hogy kik és honnan irányították rádiótelefonnal az útelzárásokat, s hogy a nemzetbiztonságiak miért nem jelezték előre, hogy valami készül." tán mert ők szervezték az apró klán ott van minden kilométerkőnél, a hálózat a mai napig működik, több kevesebb nyíltsággal és sikerrel, a magánhadseregek, nagy biztonsági szolgálatok a gyűjtőhelyei ezeknek a figuráknak, na meg a multi áruházláncok biztonsági vezetői között is vannak rendesen, meg a védelmi technikák kereskedői között (riasztók, videomegfigyelő rendszerek), és néha csodák csodája összedolgoznak, persze csak alkalmilag, a magánnyomozók... vajon az ügynökök között voltak taxisok? a taxisok ideális hangulatjelentők voltak, nyilván rengetegen be voltak szervezve, nem is beszélve az éjszakai történetekről, a direkt kapcsolatokról a prostitúcióval stb. , a taxisok jelentős része valószínűleg mindig is kapcsolatban állt legalább a rendőrséggel...
tevevanegypupu
2010. október 27. 13:07
Milyen szomoru iras.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!