Változó ünnep

2010. augusztus 20. 14:00

Egy fullasztó, majd fuldokló rendszer ezen az ünnepen gondosan kerülte Szent István nevét.

2010. augusztus 20. 14:00

„Ezért ez a nap – bár sohasem kisajátítottan – egyházi ünneppé lett, de a teljes keresztény Magyarország szimbólumává. A legkeményebb tiltások idején is, maga a nemzet mély áramlataiban, határokon belül és azokon túl, tudta és érezte, hogy nem az új kenyérről van szó, hiszen nem csak kenyérrel él az ember. A kommunista alkotmány dísznapja pedig a többi csinálmánnyal együtt nem érintette meg az emberek szívét. (...)

Nem véletlen, hogy ezen a napon lép hatályba a kettős állampolgárságról szóló törvény az összetartozást szimbolizálva. Valószínűnek látszik az is, hogy ez lesz az utolsó »ünnepnapja« a régi alkotmánynak, s az új, minden bizonnyal, magában foglalja és életre kelti Szent István szellemét. A világ szekularizált és »liberalizált« része valószínűleg nem fogadja kitörő örömmel, hogy a Magyar Köztársaság odaadással ünnepli első és ráadásul szent királyát. Pedig ez a király mindig az „idegenek” különös megbecsülésére intett, sohasem hirdetett elkülönülést, és az ország, a későbbiek során, nem terjeszkedett mások kárára. Állami léte több mint ezer éve vitathatatlan. Voltunk »nagyok« és lettünk »kicsinyek«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gatyakorc
2010. augusztus 20. 17:05
"az ország, a későbbiek során, nem terjeszkedett mások kárára" Ezeket a giccses-patetikus hülyeségeket honnan szedi bárki... Szerinted pl. hogy lett a magyar királyból horvát király? Hogy lett Belgrád magyar végvár? Hogy került a magyar királyi címben felsorolt birtokok közé pl. Halics? Mátyás bús hada vajon hogy került Bécsnek büszke várába? Miért hoztuk létre a milkói kun püspökséget? Mit keresett Toldi Miklós Nápolyban?
Öreg
2010. augusztus 20. 15:38
Helyeslésem kifejtése mellett indoklásom: A megbukott- magát hol baloldalinak mondó, hol nem nekünk szóló liberális elvekett hangoztató- vezetői révén a néptől elhatárolt, kordonok között látszatünnepeket tartó kormány számára elfogadhatatlan volt minden, ami emberi értékekről szólt, ami történelmi értékekről szólt és ahol szóhoz jutottak az egyházak is. Ezért állitom, hogy -bármennyi anyagi kárt is okoztak a hozzá nem értéssel és a korrupcióval- anyagialban, az hamarább jóvátehető, mint az emberi lelkekben okozott kár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!