Reformáció

Ferenc pápa: Luther joggal háborodott fel

2016. november 1. 17:34

Ferenc pápa a reformáció évfordulója alkalmából látogatott Svédországba, ahol elmondta: Luthertől és a reformációtól is származott némi jó, különös tekintettel az evangélium iránti lelkesedésére. A pápa szerint Luther okos ember volt, és jogos volt felháborodása a katolikus egyházon belüli korrupt viszonyokon.

Svédországba látogatott a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából Ferenc pápa, a katolikus egyházfő – írja a hvg.hu. A lundi székesegyházban aztán arról beszélt, hogy a reformációtól is származott némi jó, különös tekintettel az evangélium iránti lelkesedésére.„Hálával ismerjük el, hogy a reformáció segített még inkább központi jelleget adni a Szentírásnak a katolikus egyházon belül” – mondta.

A pápa „okos embernek” nevezte Luthert, aki joggal háborodott fel az akkori katolikus egyházon belül uralkodó korrupció, a világiasság, a pénzsóvárság és a hatalomvágy miatt. Ferenc pápa kedden Malmö stadionjában misét mutatott be több mint tizenötezer ember előtt. A belépődíjakat fiatal szíriai menekültek megsegítésére használjál fel.

vissza a teljes nézetre