Mire érdemes figyelnünk 2024-ben? – Nemzetközi körkép az év legfontosabb eseményeiről

2024. január 03. 23:22

A nyugodtnak cseppet sem nevezhető 2023 után valószínűleg 2024-ben sem lesz csendes a világpolitika. Erős rázkódásokra kell készülnünk, számtalan nagyobb horderejű esemény gondoskodik majd arról, hogy egy percig se unatkozzunk.

2024. január 03. 23:22
null
Santo Martin
Santo Martin

2024 a választások éve lesz: a világ népességének több mint felét tömörítő országok küldik szavazni állampolgáraikat. A tíz legnépesebb ország közül nyolcban voksolást tartanak. Az Egyesült Államok a modern történelem egyik legkritikusabb elnök­választási időszakába lép, Oroszországban Vlagyimir Putyin valószínűleg nem pusztán indul, hanem egyenesen belesétál ötödik elnöki ciklusába, Indiában Narendra Modi miniszterelnök az ellenzéki pártok egységfrontjával áll szemben. Választást tartanak még Indonéziában, Pakisztánban, Azerbajdzsánban és Finnországban is, az Egyesült Királyságban szintén várható a pártok összecsapása. Az Európai Unió tagállamai pedig döntenek a következő Európai Parlamentről. És ott van még Ukrajna is, ahol Volodimir Zelenszkij elnök március 31-én első hivatali idejének lejárta után újraválasztható, hacsak a hadi­állapotra hivatkozva nem késleltetik a szavazást.

Milliárdok az urnák előtt

Az év első napján Oroszország veszi át a BRICS-­elnökséget Dél-Afrikától. Ettől a naptól Irán, Szaúd­Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Etiópia is az országcsoport tagja, Argentína a múlt év végén visszalépett a tagságtól.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!