Depresszió: a félreértett népbetegség, amely megfelelő szakértelmet kíván

2021. május 13. 18:41

Egy amerikai közvéleménykutatás szerint a depresszióban szenvedők 83 százaléka egyetért abban, hogy könnyebb lenne az életük, ha mások jobban megértenék, mit is jelent ez a betegség valójában.

2021. május 13. 18:41
null

Mivel május a mentálhigiénés tudatosság hónapja, itt az ideje felhívni a társadalom figyelmét erre a rendkívül gyakori betegségre. Fontos lenne, hogy az emberek jobban megértsék, milyen állapotot jelent valójában a depresszió. Hogyan érzi magát tőle a beteg, ezáltal többé senkinek sem kellene szégyellenie magát az állapota miatt.

Megértésre és empátiára volna szükség

A szakemberek szerint a depresszió az egyik leginkább félreértett rendellenesség. Az emberek, sokszor még a hozzátartozók is, gyakran félreértik a betegek tüneteit, és úgy gondolják, hogy azok csak lusták vagy túldramatizálnak egy-egy helyzetet. Ez azonban nem igaz, súlyos félreértés ennyire alábecsülni a depressziót, és annak veszélyeit. A betegnek óriási szüksége volna valódi támogatásra, de az olyan megjegyzések, mint ,,szedd össze magad" vagy ,,mindenki szomorú néha", egyáltalán nem segítenek, sőt. 

Nem pusztán rosszkedv

A depresszió egy súlyos, de kezelhető egészségügyi állapot, amely befolyásolja az ember érzéseit, gondolkodását és cselekedeteit. Bár a legtöbb tünetét akkor is felismerhetjük magunkon, ha többször van rossz napunk, esetleg keményebb feladatok, helyzetek követik egymást az életünkben. De depresszióról akkor beszélhetünk, orvosi értelemben, ha a kilenc legjellemzőbb tünet közül legalább öt, legkevesebb két hétig, vagy még hosszabb ideig fennáll. Ilyen tünetek az érdeklődés és az örömkészség jelentős csökkenése, fáradtság, erőtlenség testi ok nélkül, vagy értéktelenség érzése, önvád és indokolatlan bűntudat érzése. 

Tömegeket érint

Több okból is fontos, hogy értsük és helyesen kezeljük a depressziót. Sajnos népbetegségről van szó, hiszen becslések szerint világszerte 300 millió, Európában pedig 40 millió ember érintett. Magyarországon egy reprezentatív felmérés szerint a lakosság 7 százaléka, azaz 700 ezer ember szenved depresszióban. Ez ráadásul a gazdaság számára is komoly teher, hiszen a mentális betegségekhez kapcsolódó kiadások nagyobb költséget jelentenek, mint a daganatos betegségek vagy a cukorbetegség. A major depresszió a munkaképesség-csökkenés vezető oka világszerte. 

Ha nem veszik komolyan, nagy baj lehet

Kutatások bizonyítják, hogy a kezeletlen betegség fokozza más egészségügyi problémák kialakulását, valamint nagyban növeli az öngyilkosság rizikóját. De nagyon gyakori a másodlagos alkoholizmus, kialakulhat drogfüggőség és ezek még könnyebben vezethetnek tartós betegállományhoz vagy a munkahely elvesztéséhez. Fontos tehát, hogy vegyük komolyan, de ne stigmatizáljuk a betegséget, hiszen van megoldás, csak szakértő segítségre van szükség.

Amennyiben Ön vagy hozzátartozója segítségre szorul ezen az oldalon találhat hasznos telefonszámokat.

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!