Karácsonyi trauma 1918-ból: így szállta meg a román hadsereg Kolozsvárt

2023. december 24. 14:08

A magyar történelem ikonikus városa román kézre került, és végül ott is maradt. „Emlékezetes, fájdalmas, soha el nem felejthető karácsony” – írják egy korabeli naplóban az eseményekről. 105 éve szállták meg a románok Kolozsvárt, december 24-én.

2023. december 24. 14:08
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Volt egyszer egy magyar-román háború a nagy háború után, 1918-1919-ben, miután az első világháborúban összeomlott a Monarchia hadserege: ennek a szomszédháborúnak a közvetlen előzménye az volt, hogy 

1918. december 1-jén az erdélyi románok kikiáltották Erdély csatlakozását a Román Királysághoz, 

végét pedig a Tanácsköztársaság bukása, valamint Budapest és hazánk jelentős területeinek román megszállása jelezte 1919 nyarán-őszén. A román csapatokat csak 1920 márciusában vonták vissza Magyarországról, aztán jött Trianon.

A tágan értelmezett háború első szakaszában a románok az Erdélyi-középhegységig nyomultak előre, lényegében komoly ellenállás nélkül, akkor foglalták el Kolozsvárt is. A második szakaszban a román hadsereg legyőzte a Vörös Hadsereget, és eljutott a Tiszáig. A harmadik szakaszban a románok megszállták és kirabolták Budapestet, megbuktatva így Kun Bélát és kommunista rendszerét. 

Micsoda érzés lehetett az országban élni, amikor a Kun Béla diktatúrája és a román agresszió közé szorult az ország? 

Most inkább ne gondoljunk bele.

Az időszak a modern magyar történelem legsötétebb napjai közé számít, megalázó és ostoba döntések, cselekmények tömegével, olyan eseményekkel, amelyek bevésődtek a magyar történelmi tudatba, illetve a kollektív tudattalanba – 

felmenőink tragédiáját magunkban hordozzuk, 

egyedül a borzalmak kibeszélése, feltárása, sok szempontú elemzése adhat alkalmat a felülemelkedésre és a továbblépésre. 

Jelen cikkünkben erre nem vállalkozhatunk, csupán a tragikus kolozsvári karácsonyról villantunk fel pár képet, 1918-ból: ekkor a románok még nem léptek a mai Magyarország területére, de Erdély bekebelezését megkezdték. 

Nem mint ellenség, hanem mint jó barát?

Leszámítva az őszirózsás forradalmat követő dermedt, katonai tehetetlenséget, amit Károlyi Mihály személyesen idézett elő a magyar hadsereg leszerelésével s így mások agressziójának a kiszolgálásával, a kolozsvári román bevonulást a következők tették lehetővé, előzték meg: 

a román király elrendelte a román hadsereg mozgósítását és parancsba adta, hogy törjenek be Erdélybe, 

miközben, ahogy említettük, az erdélyi románok kimondták Erdély csatlakozását Romániához. Végül az is kellett, hogy a franciák megadják az engedélyt a Marosnál húzódó demarkációs vonal átlépésére, vagyis a Székelyföld utáni további román területszerzéshez, előre nyomuláshoz. Megadták. (Bonyolult, de ez a lényeg.)

Nézzük a tényeket: 

Kolozsvárt 1918. december 24-én, délben szállták meg a korabeli leírások szerint szedett-vedett román csapatok. 

A magyar hadsereg által kiürített városba egy bizonyos Gherescu ezredes 4 ezer fős hadereje vonult be. A bevonulás alkalmával az első találkozás a megszállók és a város vezetői között a Honvéd utcai vámnál zajlott le, ahol a polgármester udvarias, fogadó szavaira a megszálló ezredes így válaszolt: „Meggyőződhet róla Kolozsvár városa, hogy 

nem mint ellenség jövünk, 

hanem mint a lakosság jó barátja. Hangsúlyozom, hogy én és a királyi csapatok csak békét teremteni és a rend fenntartására jöttünk.”

Három nap múlva az ezredes 13 pontból álló rendeletet tett nyilvánosan közzé: korlátozták a sajtó- és gyülekezési jogot, a postaforgalom szabadságát, elrendelték a polgári személyeknél maradt fegyverek beszolgáltatását, majd a magyar hadseregbe történő bevonulást is megtiltották, a nem kolozsváriaknak és magyar katonatiszteknek el kellett hagyniuk a várost, végül betiltották a magyar katonaruha viseletét.

Ne felejtsük el rögzíteni: Kolozsváron az 1910-es népszámlálás adatai szerint 

8886 (12,4%) román, 51192 (83,4%) magyar, 

1678 (2,8%) német, 977 (1,4%) egyéb nemzetiségű ember élt. 

Román bevonulás Kolozsvárra, képernyőmentés. Forrás: Erdélyi Krónika
 

„A magyarok szíve majd megszakadt a fájdalomtól”

Janovics Jenő Kolozsvár kulturális életének meghatározó alakja volt: a Nemzeti Színház igazgatója, mozitulajdonos, filmes. A román hadsereg kolozsvári bevonulásáról írt naplója érzékletesen mutatja be a megszállás döbbenetét:

„Az 1918. év karácsonyi ünnepének estéjén jöttek be a románok Kolozsvárra. Emlékezetes, fájdalmas, soha el nem felejthető Karácsony. 

Román nők a bevonult, hiányos öltözetű katonákkal horát lejtettek az igazságos Mátyás szobra előtt. 

A magyarok szíve pedig majd megszakadt a fájdalomtól, a Megváltó születésének örömünnepén.

Virrasztottam én is a színház irodájában, ahová besikoltott a lövöldözés zaja, az eszeveszett kurjongatás furcsa, idegenszerű hangja. A fejem majd szétpattant az egymást kergető gondolatok forgatagától. Hajnalra elfogyott a töltény a puskákból, lehervadtak a dáridózók, a virrasztók lelkét pedig furcsa nyomasztó csend ülte meg. Hajnalra bennem is fogadalommá erősödött a gondolatok áradata, acéllá keményedett az akarat, hitté magasodott a kötelesség szava: bármi törjön reánk, nem szabad elhagynom őrhelyemet (…).

Jön az áldozathozatal szent kötelessége, vállalom boldogan, minden javammal. Felszegett fejjel, kitárt mellel fogom védeni a magyar színészek jogait ezen a földön. Reánk szakadnak majd a szenvedések órái, viselem őket feljajdulás nélkül. Szívünkbe fúródnak a megalázás nyilai, tudom, hogy kegyetlenek és istentelenek lesznek, meghajtom fejemet, de őrhelyemről el nem mozdulok. 

Ha üldöznek, szembefordulok velük, de meg nem futamodom. Ha odaátról hívnak javadalmasabb és előkelőbb helyre, nem megyek. Belefúrom lábamat Erdély szikláiba, 

ha jön majd a zivataros orkán, engem el ne fújhasson. Ahová a magyar sors kegyelme állított, itt maradok fedetlen fővel, erős szívvel, bízó lélekkel.”

Kolozsvár lényegében örökre elveszett a magyar államiság számára

Antal Róbert István arról ír az Erdélyi Krónikában, hogy a visszaemlékező Janovics naplójának későbbi részeiből „a helyzet bizonytalansága, a tétlenség tükröződik. A város vezetősége szembesült azzal, hogy a világháború elvesztését követően a Rákosi Jenő-féle 30 milliós Magyarország és balkáni birodalom/nagyhatalom ábrándja elveszett. Sőt mi több, színmagyar területek kerültek idegen fennhatóság alá.”

Mátyás városa, „kincses Kolozsvár”, a magyar történelem ikonikus helyszíne – rövid második világháborús kitérő után – végleg Románia részévé vált.

Kezdetben a polgármester és a tisztviselők megtarthatták állásukat, de hűségeskü letételét követelték Ferdinánd román királyra a békeszerződés aláírása előtt: ellenkező esetben állásukból elbocsátották őket. „A román állampolgárság megszerzése évekig tartó folyamatnak bizonyult, intézményesült a cenzúra, átvettek különböző állami intézményeket (egyetem, kórházak, laktanyák, iskolák stb.). A kolozsvári és erdélyi magyar lakosság pedig egy új államban találta magát, ahol idővel meg kellett szervezze társadalmát, politikai érdekképviseletét, kulturális életét”.

Kolozsvár, Fő tér, Hunyadi Mátyás emlékműve és a Szent Mihály-templom, 1916. Forrás: Fortepan, Österreichische Nationalbibliothek

*

Felhasznált irodalom:

https://erdelyikronika.net/2018/12/24/megszallt-karacsony/

https://trianon100.hu/blog-cikk/a-torteneti-erdely-roman-megszallasa-1918-1919-ben

https://epa.oszk.hu/00400/00462/00006/6.htm

https://mult-kor.hu/kolozsvar-roman-megszallasa-20150124

https://hu.wikipedia.org/wiki/1919-es_magyar%E2%80%93rom%C3%A1n_h%C3%A1bor%C3%BA

Nyitókép: Kolozsvár, 1914. Forrás: Fortepan

 

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. január 04. 14:35
Legyenek örökké átkozottak az akkori hazaáruló mocsadék politikusok és leszármazottjaik!
fideszaking
2023. december 28. 07:59
Plusz azt se feledjük, hogy Szapolyai, és így Erdély, (nagy valószínűséggel) elárulta a Magyar Királyságot 1526-ban. Ezt korabeli feljegyzések is bizonyítják, ahogy Szapolyai kezet csókol a szultánnak... De ugye, ezt minden igaz magyar tudja... 🇭🇺🇭🇺🇭🇺🫶🫶🫶🫶🤣🤣
fideszaking
2023. december 28. 07:53
Idézném a cikk íróját, ha valaha is egy atomnyit is komolyan gondolta: " felülemelkedés és továbblépés". Már csak azért is, mert egyre kevesebb a valószínűsége, hogy van egyáltalán olyan, aki aznap már élt, és ma még él. Tehát,.. (És itt objektíve kellene gondolkodni)...
Agnieszka
2023. december 24. 18:31
Hiányos a cikk. 1916-ban a románok megtámadták Magyarországot, da a monarchia és Németország Bukarestet is elfoglalva elűzte őket. Sajnos az 1918-ban megkötött békeszerződés nem volt elég "szigorú" ahhoz, hogy a románokat lefegyverezze és egy időre elvegye a kedvüket a magyarországi kalandoktól. Az antant meg megjutalmazta őket, noha a külön béke eredetileg kizáró ok volt a hadi zsákmánx megszerzése ügyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!