Ezek a programok lesznek augusztus 20-án

2015. augusztus 19. 15:02

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnapunk, nagyszabású keretek között ünneplik országszerte. Programajánló következik az állami és egyházi szervezésű rendezvényekből. A legmagasabb magyar állami kitüntetés, a Szent István Rend ünnepélyes átadása 11 órakor lesz a Sándor-palotában. A fővárosban délután 5 órakor kezdődik ünnepi szentmise a Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével.

2015. augusztus 19. 15:02

A Kossuth Lajos téri zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődnek a központi rendezvények csütörtökön Budapesten, az augusztus 20-ai állami ünnepen. Az államalapítás emléknapján országszerte ünnepségeket tartanak, a legtöbb településen istentisztelet, szentmise, kenyérszentelés és családi programok is kísérik az önkormányzati rendezvényeket.

Csütörtök reggel a Kossuth téren Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával és tisztavatással kezdődnek az ünnepi rendezvények. A zászlófelvonás előtt, 8 óra után pár perccel katonai bemutatókkal és zenével várják az érdeklődőket a Parlament előtti térre. Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntője után a honvédtisztjelöltek leteszik esküjüket, majd Áder János köztársasági elnök mond ünnepi beszédet.    

A legmagasabb magyar állami kitüntetés, a Szent István Rend ünnepélyes átadása 11 órakor lesz a Sándor-palotában. A fővárosban délután 5 órakor kezdődik ünnepi szentmise a Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével. A szertartás az este 6 órakor kezdődő Szent Jobb-körmenettel zárul.

Mesterségek Ünnepe, Magyar Ízek Utcája, budapesti koncertek

A budai Várban a Mesterségek ünnepe délelőtt 10 órakor a Szent István-napi tönkölyös kenyér, az ország tortája címet elnyerő Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta valamint a honvédségi Tessedik mézes körtetorta felvágásával veszi kezdetét.

A Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti szakaszon idén is megnyílik a Magyar ízek utcája, a látogatók többek között csimbókos levest, paradicsommal készített kukoricakását, szilvalekváros csavartfánkot, barackos süteményeket és sparhelten sült lepényeket kóstolhatnak, valamint az ünnepi kenyeret és az ország tortáit is megkóstolhatják.

Délután fél 3-kor a Szent György tértől indul az aratómenetet. A nemzeti ünnep alkalmából koncertekkel is várják a látogatókat Budapesten: délelőtt 10 órától este 9 óráig a budai oldalon, a Várkert Bazárnál családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép a Kolompos Zenekar, a Buborék Együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík zenekar. A Parlamentben 10-től 16 óráig nyílt napot tartanak.

A központi rendezvények az este 9 órakor kezdődő tűzijátékkal zárulnak. Számos vidéki és a határon túli magyarlakta településen tartanak családi programokkal kísért megyei és települési önkormányzati ünnepséget, ökumenikus istentiszteletet, szentmisét, tűzijátékot.

Hagyományőrző programok Ópusztaszeren, a Várszínpadon ünnepi műsor, beszédek

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos hagyományőrző programokat rendez, ott Trócsányi László igazságügyi miniszter mond ünnepi beszédet.    Hódmezővásárhelyen reggel 9 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei püspöke celebrál, 10 órától pedig a városi ünnepségen beszédet mond Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Almási István polgármester.    

Veszprémben ünnepi szentmise és kenyérszentelés lesz a Szent Mihály-bazilikában. Fél 6-tól ünnepi műsor kezdődik a Várszínpadon, beszédet mond Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Egerben 13 órakor nyílik a Magyar Királyi Légierő relikviáit bemutató kiállítás a Gótikus palotában.

A 18 órakor kezdődő városi ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet. A Nógrád megyei Somoskőújfalu ünnepségén délután 4 órától Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mond beszédet. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és Sárospatak Önkormányzata délután 5 órától közös ünnepi közgyűlést tart, amelyen ünnepi beszédet mond Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. 

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. 

Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek — március 15., augusztus 20., október 23. — közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. augusztus 27. 06:34
Szentmisén ott nyomja majd az első sorban Semjén meg Orbán? Csak hogy a díszkereszténység meglegyen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!