Megtekinthető a torinói lepel

2010. március 29. 15:06

A Vatikán legalább kétmillió látogatót vár a híres ereklyéhez. Húsvét után hat héten át lesz megtekinthető lepel bemutatása az évtized egyik turisztikai szenzációja.

2010. március 29. 15:06
Élőben is megtekinthető lesz az állítólag Jézus arcképét ábrázoló sokat vitatott vászon: húsvét után, április 10-től május 23-ig, hat héten keresztül mutatják be. A leplet május 2-án maga XVI. Benedek pápa is megtekinti majd. A kiállítás a torinói székesegyházban lesz, ahol a leplet már 500 éve őrzik, és ahol legutóbb 10 éve mutatták be azt a nagyközönségnek. A bejelentés azért is rendkívüli, mert az eredeti tervek szerint Krisztus szenvedésének jelképét csak 2025-ben mutatták volna be, és Benedek pápa kérésére hozták előrébb az eseményt.

Az örök kérdés: vajon igazi-e a lepel? Egy vatikáni kutató azt állítja, hogy sikerült megfejtenie a görög, latin és arámi nyelven íródott szavakat, amelyek a vászonról készített számítógépes felvételeken tűntek elő. A kételkedők szerint viszont a történész túl sokat képzelt bele a foltokba, és ragaszkodnak az 1988-as radiokarbonos kormeghatározás eredményéhez, amely szerint a lepel a 13. vagy 14. századból származik.

A Vatikán nem nyilatkozik az ereklye eredetiségéről. Először egy francia kereszteslovag tett említést 1203-ban a lepelről, amelyet Konstantinápolyban, a császári palotában látott, az első írásos feljegyzés viszont 1354-ből származik. A relikvia 1983-ban került a Vatikán birtokába II. Umberto volt olasz király halála után, aki a pápára hagyományozta a leplet.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2010. március 30. 08:13
Szép, íves zsidó arc.
balbako_
2010. március 30. 08:13
Minden két évben tudósok rárontanak és minden kétséget kizáróan megállapítják, hogy nem eredeti. Aztán más tudósok minden kétséget kizáróan megállapítják, hogy eredeti. Nem ez van a hitben is? Aki hisz, hiszi ezt is, aki nem, annak az hihetetlen, hogy Krisztust borította. A kérdés nem ez. A kérdés az van-e Isten? Nohát erre mindenki megkapja az egzakt elvitathatatlan választ ez a jó hír, a rossz, hogy csak halála után!
kulalak
2010. március 30. 01:49
6 het mindossze. Nem ezen a leplen talaltak Jordan folyo melleki viragport? Megbizunk 1988-as kormeghatarozasokban? Nincs ujabb, kevesbe nagy hibahatarral dolgozo modszer? (A lepel megegett, a C14-et kozetekre fejlesztettek, ahol ezer ev pontossag nem szamit.) Fontos, hogy a lepel eredeti vagy sem? Aki nem hisz, igy sem fog. Igy Husvet kornyeken, Nagyheten, mindenki maga dontse el. Kar, hogy 6 het mindossze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!