Katolikus pap mérgezte meg Descartes-ot?

2010. február 18. 10:05

Egy francia akadémikus állítása szerint a filozófust arzénnal átitatott ostyával mérgezték meg. Állítólag azért, hogy ne tudja megakadályozni Krisztina svéd királynőt a katolizálásban.

2010. február 18. 10:05
Megdőlni látszik az az évszázadokon át köztudott tézis, miszerint René Descartes-ot a skandináv tél hidegében összeszedett tüdőgyulladás vitte el. Egy nemrég megjelent könyv szerint a párizsi és stockholmi levéltárak anyagából azonban egyértelműen kiderül, hogy merényletről lehetett szó. Az Erlangeni Egyetem akadémikusa, Theodor Ebert szerint Descartes nem természetes halált halt, hanem megmérgezték: a szentáldozás során egy arzénnal átitatott ostyát adtak neki.

Az akadémikus szerint Jacques Viogué misszionárius azért követte el a merényletet, mert attól tartott, hogy Descartes radikális elméleteivel megakadályozhatja, hogy az ország protestáns uralkodója katolizáljon. Ebert szerint Descartes egykori orvosa, Van Wullen egy későbbi levelében azt írja, hogy a filozófus halála előtt vért talált a vizeletében -ami semmiképp nem lehet a tüdőgyulladás tünete. Emellett Descartes orvosságot is kért egy állítólagos mérgezés ellen, így a kutató szerint a filozófus tisztában lehetett azzal, hogy megmérgezték.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Locassen
2010. február 19. 21:53
ezt az arzénos sztorit már tíz éve olvastam valami Reader's Digest könyvben, csak ott nem egy gonosz katolikus pap volt a feltételezett tettes, hanem svéd udvari intrikusok.
kanpalisoda
2010. február 18. 16:25
Arról valahogy sose szól a fáma, hogy KIK, és HÁNY katolikus papot öltek meg az idők során. Arról sem, hogy kik, és hány kiskorút rontanak meg, csak úgy hétköznapilag. (Nem csak fizikailag lehet megrontani vkit.) Ezért ki fog fizetni?
honphibu
2010. február 18. 15:31
Nem igazán értem miért veszik egyesek ezt a hírt a katolikus egyház elleni támadásnak. Mintha valamennyi pap egy szent lenne, nem lennének pedofilok, alkeszek, buzeránsak, na és besúgók közöttük. De ez nem azonos a katolikus egyházzal, eltévedt bárányok, a túlvilágon majd megkapják a büntetésüket. Ahogy megkapta Descartes gyilkosa is - már ha valóban így történt.
JohnMcCain
2010. február 18. 15:16
Igazából az 1. és 2. világháborút is a katolikusok, sőt a katolikus papok indíották, hitler is egy katolikus pap volt, meg sztálin is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!