A szomszéd füve

2024. március 26. 06:33

Zokszó nélkül élünk az orosz modell szerinti Potemkin-demokráciánkban, miközben a szlovákok éretten szavaznak.

2024. március 26. 06:33
Gál Mária
Népszava

Nyitókép: Getty Images/Világgazdaság

„A szomszéd füve mindig zöldebb. Vagy legalábbis annak tűnik. Sajnos, Magyarország esetében ez már nem csak belső frusztrációnkból adódó látszat. Minden uniós szomszédunknál egyre zöldebb a pázsit, miközben idehaza magyar ugarrá vált. Nem, nem arra gondolok, hogy a regionális gazdasági versenyből már régen kiestünk, hanem arra, hogy zokszó nélkül élünk az orosz modell szerinti Potemkin-demokráciánkban, olyan közösségi demokrácia deficittel, amelyre egyre fájdalmasabban világít rá a szomszédok társadalmi aktivizmusa és az itthoni közöny közötti különbség. Most például a szlovákiai elnökválasztás első fordulója tartott görbe tükröt a magyar társadalom elé. Persze nem lefutott a játszma, a demokratikus ellenzék jelöltjének, Ivan Korčoknak az 5 százalékos előnye semmire sem biztosíték – de így is üzenetértékű.

A szlovák társadalom a 2018-as újságíró-gyilkosság óta számtalanszor adta tanúbizonyságát tényleges demokráciaigényének, érettségének, vonult utcára demokratikus alapelvek védelmében, mint például az igazságügyi reform, a btk.-módosítás, a kultúra és a közmédia kormányzati lenyúlása elleni következetes tiltakozások során. Szlovákiában így nincs is egy mindent leuraló párt és egy megkérdőjelezhetetlen vezető, van viszont koalíciós kényszer, sokszor vitákkal, marakodásokkal mindkét oldalon, ami a magyar közvélekedéssel ellentétben nem a káosz és gyengeség, hanem a demokrácia egyik mutatója.

Ezúttal az urnáknál bizonyította »felnőttségét« a szlovák lakosság. Az ország legnépszerűbb politikusát, Peter Pellegrinit egyértelműen azért szankcionálták a választók, mert az orbáni mintát követő Fico jelöltje. A vasárnap esti Korčok melletti szimpátiatüntetésen részt vevő sok ezer ember pedig újfent azt hangoztatta, meg fogják, vagy legalábbis meg kívánják akadályozni a Fico−Pellegrini-féle külpolitika eluralkodását és a közmédia kormányzati leuralását. Néha nem szégyen tanulni a szomszédtól, az viszont igen, hogy a magyarok még sosem tiltakoztak a kormányzat külpolitikai ámokfutása, EU-ellenessége miatt.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:05
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­g­­ö­­­s­ ­­­l­­á­­­n­y­­­o­­­k­­ ­­­v­­á­­r­­n­­a­­k­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Hohokam
2024. március 27. 10:34
Azt akarod mondani, hogy a Pellegrinivel állítólagos homoszexualitásával szembeni látens homofobia követendő? Vagy hogy már előre eldőlt a második forduló eredménye? Vigyázat, elvtársnő, éberség!
kovsa
2024. március 27. 07:12
"A szlovák társadalom a 2018-as újságíró-gyilkosság óta számtalanszor adta tanúbizonyságát tényleges demokráciaigényének, érettségének, vonult utcára demokratikus alapelvek védelmében," Nos, egy (kettő, három) újságíró gyilkosság után ez az igény, szerintem, jogosnak is tűnik. Mennyi újságírót is gyilkoltak meg nálunk? NULLÁT. ZÉRÓT. Ja, akkor mi máris demokrácia vagyunk. Nem kell demokráciát építenünk. Már felépítettük. Legfeljeb fejlesztenünk kell még egy kicsit. A kormány rajta is van a témán. És ez jól is van így!
Prauer Nóra
2024. március 26. 19:20
Olyan nincs, hogy Potemkin. Legalábbis magyarul Patyomkin. Nem is tudom, szánalmas-e ez, vagy vérlázító. Eltekintve a mondanivaló többi részétől, - de az sem jobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!