Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Lopakodó halál – szinte a semmiből bukkanhatnak fel rettegett rakétáikkal a nukleáris tengerelalattjárók (VIDEÓ)

2024. május 12. 20:08

Egy Bulava interkontinentális rakéta milliók életét tudná kioltani egyetlen becsapódással.

2024. május 12. 20:08

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az orosz–ukrán háború kitörése hamar véget vetett a hidegháború befejezését követő viszonylagos geopolitikai nyugalomnak. A háború kitörését követően elkezdődött a blokkosodás, és egyre jobban érvényesül ismét a hidegháborús logika. Miközben a világ teljes átrendeződése zajlik a szemünk előtt, a nagyhatalmak teljes nukleáris fegyverarzenáljukkal „néznek farkasszemet egymással”.

„Emiatt pedig 

visszatértünk a hidegháborús időkből ismert nukleáris elrettentés doktrínájához. 

Ez pedig ismét beindította a nukleáris fegyverkezést, főleg úgy, hogy a háború kitörését követően az Oroszországi Föderáció felfüggesztette azt a szerződést, amelyben a felek vállalták a nukleáris robbanófejeik, fegyvereik korlátozását, és melynek segítségével kölcsönösen ellenőrizhették egymás e célú létesítményeit – emlékeztettt összeállításában a Magyar Nemzet.

A nukleáris fegyverek örökre megváltoztathatják a ma ismert világunkat

A cikk szerzője itt felhívta arra a figyelmet, hogy a két vezető nukleáris hatalom, Oroszország és az Egyesült Államok egyenként 

annyi atomtöltettel és különböző nukleáris fegyverrel rendelkezik, amennyi örökre megváltoztathatja a ma ismert környezetünket, az emberi civilizációt. 

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem egyszer kijelentette már, hogy abban az esetben, ha országát vagy szuverenitását megsértik, „habozás nélkül” alkalmazza a nukleáris arzenálját.

Emmanuel Macron francia elnök pedig úgy fogalmazott, hogy „az oroszok ellen meg kell fontolni a nukleáris fegyverek bevetését is, az amerikai arzenálra is támaszkodva”

Ezt is ajánljuk a témában

Macron újabb háborús felvetése ezúttal a francia atomütőerőt érinti

A francia államfő háborús kijelentései már a hazájában is vihart kavartak: az egyik legutóbbi, Franciaország atomdoktrínáját érintő javaslata, hogy vitassák meg a nukleáris erők európai alkalmazásának kérdéseit a szomszédos vezetőkkel, az ellenzék részéről heves elutasításra talált. Jobb- és baloldali politikusok azt hangoztatták, hogy az elnök megkezdte az ország nukleáris stratégiájának lazítását, mégpedig azért, hogy azt ez európai szolidaritás oltárára helyezze. Ez nem olyan egyszerű kérdés, amiben még az egyébként nagy hatalmú francia elnök akár kénye-kedve szerint dönthet.

A lengyel elnök Andrzej Duda sem maradt le sokkal francia kollégájától, április végén azt nyilatkozta: Varsó készen áll arra, hogy atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén.

Közel a vég?

Az összeállításban arra is kitértek, hogy 

a nukleáris háború forgatókönyve aktuálisabb, mint valaha.

„Habár még Hirosimán és Nagaszakin kívül élesben nem vetettek be ilyet, de könnyedén lemodellezhető az, hogy miként süllyedne a bolygó az apokalipszis szélére egy totális nukleáris háborúval” – írta a lap.

A szerző megjegyezte, hogy a legváltozatosabb atomarzenállal rendelkező Oroszország és az Egyesült Államok esetében elég pusztán egy töltet felrobbantása, 

egy rakéta kilövése, és máris beindul a pusztító láncreakció, mely kiirtaná az emberiséget.

Az Egyesült Államok és Oroszország együttesen a világ nukleáris fegyvereinek nagyjából kilencven százalékát birtokolja, a két országnak együttesen több mint kilencezer nukleáris fegyvere van, de ez a szám több mint 11 ezerre emelkedik, ha beleszámítjuk a leszerelésre váró, de még ép robbanófejeket is, amelyek bármikor bevethetők maradnak szükség esetén.

„76 év telt el a hirosimai nukleáris csapás óta, és még mindig több mint 12 ezer nukleáris robbanófej van szerte a világon, az amerikai silókban, az európai légibázisok elszigetelt zugaiban, Szibériában, sőt még az óceán mélyén is, ahol 

ballisztikus rakétás tengeralattjárók leselkednek lopakodó, elrettentő veszélyként” 

– sorolták.

Ezt is ajánljuk a témában

Tengeralattjárók és interkontinentáli rakéták hozhatják el az apokalipszist

A cikkben rámutattak arra, hogy az atomháború során az egyik legnagyobb veszélyt a nukleáris meghajtású tengeralattjárók jelentik, melyek számos nukleáris robbanófejjel ellátható interkontinentális ballisztikus rakétát képesek kilőni. 

Egy ilyen katonai eszköz a világ óceánjai mélyén négy hónap rejtőzködésre képes észrevétlenül

– tették hozzá.

Ennél a pontnál szót ejtettek a Bulava interkontinentális rakétáról is, amely tengeralattjáróról indítható, szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakéta. 2013-ban állítottak szolgálatba. Ez a fegyver képezi az Oroszországi Föderáció stratégiai nukleáris erőinek egyik központi elemét.

A rakéta akár MIRV robbanófejet is szállíthat, 100-160 kilotonna hatóerővel, mintegy 8300 kilométer távolságra. Az oroszok szerint repülés közben képes manőverezni és újra célozni, hogy bármilyen ellenséges védelmet kijátszhasson. 

Egy rakéta képes lenne milliók életét kioltani

Az összeállítás végén egy drámai forgatókönyvet is ismertettek. Ha az európai partokhoz közel, az Atlanti-óceán mélyén több hónapja elrejtőző orosz nukleáris tengeralattjáró hirtelen felbukkana a víz felszínén, és kilőne Brüsszelre egy atomtöltettel felvértezett Bulava rakétát, akkor a becsapódást követően 

a robbanás az egész belga főváros területén kifejtené a hatását, megölve több millió embert a Brüsszel fővárosi régióban

 a csapás és a radioaktív sugárzás következtében.

A rettegett Bulava egyik tesztelését alább tekintheti meg:

 

Összesen 528 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. május 13. 08:14
A hidegháború-idegháború idején az USA és a SZU volt a prímás,az óta megváltozott a világ,több kisebb atomhatalmacska is született.Oroszország visszaszerezte a SZU halmát és színre lépett Kína globális mértékbe és ez a hadseregét is globális atomszereplővé tette!Ez megváltoztatta a világot.Létre jött a több pólusú világ amelynek a vezető ereje már 6 milliárd embert tömörít.A nyugat elvesztette vezető,elnyomó, diktáló,le rabló,EREJÉT!Ezért dúl háború Ukrajnába,harc a kajáért,az édesvízért,az élhető területekért,az orosz kincsesládáért!A nyugaton az előbbiek elfogytak és nem akarnak érte fizetni inkább háborúznak és rabolni akarnak mint a múltba.Nos ez már nem működik és nem is fog működni! Az Oroszok és Kína meg a többiek ezt nem engedik mert a világ éhezne úgy mint eddig.Sokan nem emlékeznek a múltra amikor itt nálunk is nem volt kaja,gondoljatok Afrikára és a világ más részeire ahol nincs kaja,édesvíz és nincsenek élhető területek és ásványi kincsek sem.
cccbasatu
2024. május 13. 07:36
Tiszta vizet a pohárba! Hirosimára és Nagaszakira ledobott USA atombombák elpusztították a két várost,egyik város sem volt stratégiai célpont.Ezek a városok újjáépültek és most is vannak lakói.Persze azok az A bombák még primitív szerkezetek voltak.A mostaniak már fúziós bombák és a méretük kisebb de pusztítóerejük meg "hatványozódott"!Szóval most is sor kerülhet a használatukra.Mondjuk Ukrajnába,mert ott már az oroszok rákészültek hogy taktikai harcászati atomfegyvereket fognak használni a nyugat ellen ha azok beteszik a lábukat orosz ország hátsó udvarába.Ez tény.A nyugat nem merne erre válaszolni mert az totális atomháborút eredményezne és az az emberiség végét jelenti!A másik a lopakodó halál ez pedig olyan atomfegyver rendszereket takar amelyek felderíthetetlenek és elháríthatatlanok.Nos ilyen fegyverrendszerekkel Oroszország,Kína ,és az USA rendelkezik jelenleg.Más atomhatalmak még csak a tervezés kísérletezés fázisába vannak.A globális atom háború kizárható a fentiek miatt.
mreinstand-2
2024. május 13. 02:18
Tudjuk, egyedül a gecielnök akar itt békét! Gondolom ez ennek az ócska blogbejegyzés célja!
Zjzj
2024. május 12. 23:27
MO, nato tag, kormanyparti szocsove a muszkak propagandajat fossa…szegyenlhetik a pofajukat meg ez a sok szopanc fereg is skik ezen maszturbalnak…raadasul az egesz egy nagy hazugsag, ugy mint ahogy 90 korul kiderult a SZU hadereje is csak egy kalap szrt ert…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!