Továbbra sem akarnak Izraelért harcolni az ultraortodox zsidók

2024. március 30. 21:57

Közben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök minden követ megmozgat kormánya egyben tartása érdekében.

2024. március 30. 21:57

Fotó: Abir Sultan/POOL/AFP

Az ultraortodox zsidó pártok ellenállnak a nyomásnak, nincs szándékukban feloldani a vallásos hallgatók katonai szolgálat alóli felmentését. Mivel az izraeli kormánynak március 31-e volt a határideje, hogy olyan jogszabályt dolgozzon ki, amely megoldja az évtizedek óta tartó patthelyzetet, Benjamin Netanjahu az utolsó pillanatban 30 napos halasztás iránti kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, amely április 30-ig adott időt a kormány tisztviselőinek további érvek felsorakoztatására – írja a Reuters.

Közben egy ideiglenes határozat elrendelte az állami támogatás felfüggesztését azon szemináriumi hallgatók esetében, akik hétfőtől hadkötelesek.

Az ultraortodox közösség mintegy 400 diákja kapott mentességet a katonai szolgálat alól Izraelben még 1948-ban, hogy a vallásnak szentelhesse az életét. Azóta a mentességek egyre nagyobb fejfájást okoznak, mivel a gyorsan növekvő közösség Izrael lakosságának több mint 13%-át teszi ki, és ez az arány 40 éven belül várhatóan eléri az egyharmadot a magas születési ráta miatt.

A harediek katonai csatlakozással szembeni ellenállása az erős vallási identitástudatra épül, sok család attól tart, hogy a katonai szolgálat meggyengítené erejüket.

Sok izraeli a Hamász elleni háborút az ország jövőjéért folytatott egzisztenciális harcnak tekinti, ezért mintegy 300 ezer tartalékos csatlakozott a harchoz.

Netanjahu számára nagy a tét: amíg a közvélemény támogatja a mentességek megszüntetését, kormánya két Haredi-pártot is magában foglal, amelyek távozása új választások kiírását indokolná.

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:52
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­­­g­ö­­­s­ ­­­l­­á­­­n­y­­­o­­­k­­ ­v­­­á­­r­­­n­a­­k­­ ­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Spiritmonger
2024. március 31. 14:11
Az ultraortodoxok hamar rádöbbennek, hogy két választásuk maradt; a halál vagy az, hogy tevékeny részt vállalnak Izrael védelmében. A többségi társadalomnak már most is szúrja a szemét, hogy az ultraortodoxok csak élősködnek rajtuk, és ez csak rosszabb lesz.
Nasi12
2024. március 31. 11:00
Jobb lenne ha e-harcot folytatna mindenki. Győzzön a jobbik a Virtual Reality szemüveggel. Az ukránok is jobban jártak volna.
Jack Reynor
2024. március 31. 10:11
az ultraortodoxokról adott leírás téves az ultraortodoxok ellenségesek Izraellel, mint állammal szemben, mert szerintük csak a Messiás eljövetelekor lehet újraalapítani Izraelt jelenleg a gyakorlatban Izrael állam parazitái az ortodoxok, néhány óriás népsűrűségű városban, telepen koncentrálódnak, ahol nem csinálnak semmit, segélyen élnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!