Kormányválságot okozhat Izraelben az ultraortodoxok sorozása

2024. március 31. 08:41

Bajba kerülhet Benjamin Netanjahu, ha fellázadnak ellene a vallásos pártok, amelyek egyben tartják a törékeny kormánykoalíciót.

2024. március 31. 08:41

Nyitókép: Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images

Újabb kormányválság előtt állhat Izrael, ha hétfőig nem sikerül előállni egy tervvel az ultraortodox sorozás kérdésében – számolt be a Politico.

Az izraeli legfelsőbb bíróság csütörtökön ideiglenes végzést hozott, amely megtiltja a kormánynak, hogy ösztöndíjat adjon azoknak az ultraortodox zsidó férfiaknak, akik nem teljesítettek szolgálatot az Izraeli Védelmi Erőknél – írja a JNS. Azok a jesivákba (vallásos iskolába) járó diákok, akik nem kaptak halasztást vagy felmentést, és 2023. július 1. óta nem jelentkeztek IDF szolgálatra, mostantól nem jogosultak a havi ösztöndíjra. 

A döntés következtében még annak a lehetősége is fennáll, hogy szétesik a kormánykoalíció, amennyiben Benjamin Netanjahunak nem sikerül hétfőig előállnia egy tervvel az ultraortodoxok besorozásával kapcsolatban – írja a Politico. 

Ezt is ajánljuk a témában

Széteshet a koalíció

Ha a terv elidegeníti az ultraortodox törvényhozókat, akiknek a támogatásától Netanjahu függ, koalíciója meggyengülhet, és

 az ország új választások megtartására kényszerülhet.

Az izraeli kormánynak április 1-ig van ideje arra, hogy megállapodjon egy új törvényről, mert aznap lejár az ultraortodoxok sorozásának halasztása. A kormány jelenleg egy olyan törvényjavaslatot vitat meg, amely kompromisszumos megoldást szolgálna, amely lehetővé tenné az ultraortodox közösség számára, hogy részlegesen elkerüljék a sorkatonai szolgálatot. 

A Politico szerint ez a legkomolyabb fenyegetés Netanjahu kormányára azóta, hogy október 7. utáni napokban létrejött egy nemzeti egységkormány.

Izraelben hosszú évtizedek óta komoly vitákat okoz az ultraortodox férfiak sorozásának a kérdése. 

Az izraeli lakosság jelentős része nem támogatja, hogy a vallásos diákok felmentést élvezzenek a tanulmányaik alatt, azonban a vallásos úgynevezett haredi pártok eddig mindig megakadályozták a gyakorlat megváltoztatását. A JNS információ szerint több, mint 60 ezer katonakorú ultraortodox diák tanul vallásos iskolákban. Október 7-ét követően nagyjából 1000 ultraortodox önkéntesen jelentkezett katonai szolgálatra. 

Eközben ugyanakkor a hétvégén tömegtüntetésekre is sor került Izraelben: a tüntetők többek között Netanjahu távozását követelik. Tizenhat tüntetőt letartóztattak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:52
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­ö­­­g­ö­s­­ ­­­l­á­­­n­­y­­o­k­­­ ­v­á­­­r­­n­­a­­­k­­ ­­­r­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Patika
2024. április 01. 06:17
Izraelben hosszú évtizedek óta komoly vitákat okoz az ultraortodox férfiak sorozásának a kérdése. ---- vegyünk már észre néhány dolgot... Az első és idevágó talán az lehet, miszerint az nem védi a gazdagok vagyonát magától, akinek nincs. Szóval őket a gazdagok miatt kényszerrel kell besorozni.. Továbbá vagy egy másik ultraortodoxia is amivel szöges ellentétban áll az ilyesmi....ők a filmekben látott amish-formációk izraeli kibuc-demokráciás kalákanemzedék tagjai, akiket az önfentartó termesztés és szaőorodás érdekel, nem annyira a maguk kiirtása, vagy megtizedelése... No ezért nehéz velük. Olyanok mint azok akiknek a hite mellőzi a fogyasztói piacgazdaság termékei által okozott gazdasági rabszolgatartást és ehhez szervesen kapcsolódó új piacszerző területrablást, vagy uniós adósság-szerződtetést. (Pl még a mohamedánok, afgánok, szírek, igénytelenebb nomád kultúrák és hagyományok...)
bagoly-29
2024. március 31. 17:44
Marhára nagy hazafiak ezek az ultraortodoxok!
Chardonnay99
2024. március 31. 12:51
Azt bezzeg elvárják, hogy a többi izraeli meghaljon értük, de ha valami nekik is tenniük kell, akkor elzárkóznak. Ezek e tekintetben inkább liberálisok, mint ultraortodoxok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!