Emmanuel Macron nőnapi ígérete: Európán túl is azért fogunk küzdeni, hogy az abortuszhoz való jog egyetemes és tényleges legyen

2024. március 08. 16:41

„Meg fogjuk vívni ezt a csatát a kontinensünkön, ahol a reakciós erők először és mindig a nők jogait támadják” – mondta a francia államfő.

2024. március 08. 16:41

Nyitókép: GONZALO FUENTES / POOL / AFP

Emmanuel Macron francia államfő a nemzetközi nőnapon megerősítette, hogy szeretné, ha a terhességmegszakításhoz való jogot rögzítenék az Európai Unió Alapjogi Chartájában, mert „semmi sem magától értetődő, és mindent meg kell védeni”.

A francia elnök a párizsi Vendome téren pénteken rendezett nyilvános ünnepségen beszélt erről. Az ünnepség keretében a köztársaság pecsétjét is elhelyezték azon a törvényen, amely az alkotmányba foglalta a terhességmegszakításhoz való jog védelmét.

A francia parlament a világon elsőként hétfőn megszavazta az abortuszhoz való jog alkotmányba iktatását.

Ezt is ajánljuk a témában

„Európán túl is azért fogunk küzdeni, hogy ez a jog egyetemes és tényleges legyen. Meg fogjuk vívni ezt a csatát a kontinensünkön, ahol a reakciós erők először és mindig a nők jogait támadják, mielőtt a kisebbségek jogait kezdik támadni, majd valamennyi elnyomottat és az összes szabadságjogot” – jelentette ki Emmanuel Macron.

Több ezren jelentek meg az alkotmányos reform rögzítésére rendezett ünnepségen, amelyet a francia elnök „egy kollektív küzdelem beteljesedésének” tekint. „Ezen a napon a köztársaság megpecsételi a szabadságért folytatott hosszú küzdelmet” – fogalmazott az államfő.

Egy hosszú harcot a szabadságért, amely könnyekből, tragédiákból és megtört sorsokból áll”

– tette hozzá. „A terhesség önkéntes megszakításának szavatolt szabadságát az Európai Unió Alapjogi Chartájában is rögzítenék” – hangsúlyozta Emmanuel Macron.

„Franciaország lett az első ország a világon, amelynek alkotmánya kifejezetten védi (az abortuszhoz való jogot), nem nyugszunk, amíg ezt az ígéretet nem tartják be az egész világon” – mondta.

(MTI)

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 19:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­­ö­g­­ö­s­ ­l­­­á­­­n­­­y­o­­­k­­ ­v­á­r­­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
ProletarFC
2024. március 09. 20:39
Eduardo Galeano: Százhúsz millió gyermek a viharban https://tartarossz.blogspot.com/2016/08/eduardo-galeano-szazhusz-millio-gyermek.html Többet ér 5 dollárt befektetni a népszaporulat ellen, mint százat kidobni a gazdaság fejlesztésére. /Lyndon Johnson/ "Harcolni akarsz a szegénység ellen? Ölj meg egy koldust!" /Graffiti/
ProletarFC
2024. március 09. 20:34
A nők ettől biztosan boldogabbak lesznek, hiszen ez a Világbank programja is, elősegíteni a szegényebb és tudatlanabb rétegek számára, hogy önként se szaporodjanak.
jostothu
2024. március 09. 10:41
Ez a gyerektelen nekrofil hajlamú buzi aztán sokat tud a gyermek vállalásról és a felelősségről! bizzátok csak rá magatokat szerencsétlen menthetetlen franciák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!