Végre kimondták, miért tartják Orbán Viktort a demokrácia legnagyobb veszélyeztetőjének

2024. február 08. 11:29

Matija Stahan szerint a kisebb országok politikai szolgalelkűségétől függnek a róluk szóló tudósítások, amelyek legfőképpen arról árulkodnak, hogy a kormányok mennyire engedelmeskednek az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek.

2024. február 08. 11:29

A magyar, a szerb és a horvát kormányfőről alkotott képek nem a demokrácia állapotáról árulkodnak, sokkal inkább arról, hogy ezek a kormányok mennyire engedelmeskednek az Egyesült Államok és az Európai Unió hatalmi központjának – áll a The European Conservative-ban megjelent véleménycikkben.

Matija Stahan úgy véli,

a kisebb európai országokról szóló tudósítások nemcsak végletesen megbízhatatlanok, hanem az érintett országok politikai szolgalelkűségének mértékétől is függnek. Minél engedelmesebbek, annál pozitívabb fényben tűnnek fel a médiában.

A szerző szerint a horvát demokráciáról alkotott vélemény alapvetően hibás, mert Andrej Plenkovic miniszterelnök a mainstream értékekhez igazodik, így szemet hunynak a demokrácia hiányosságai felett.

Ezzel szemben Orbán Viktor határozottan szembeszállt az uniós értékek importálásával, és totális kultúrharcot vív az ellenfeleivel – tette hozzá a publicista, aki úgy látja, a magyar kormányfőt ezért próbálják meg a demokráciára leselkedő legfőbb veszélyként beállítani.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Miguel Medina

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. február 08. 17:38
Az uniós értékek = amerikai értékek és nem európai értékek! A magyar értékek = európai értékek. Nekünk semmi közünk az USA-hoz!
P_F_Juli
2024. február 08. 17:22
"Matija Stahan úgy véli, a kisebb európai országokról szóló tudósítások nemcsak végletesen megbízhatatlanok, hanem az érintett országok politikai szolgalelkűségének mértékétől is függnek. Minél engedelmesebbek, annál pozitívabb fényben tűnnek fel a médiában." Ez a médiahatalom vezérli a liberálisnak mondott politikai elitet a nyugati világban. Ennek az irányvonalnak nincs valódi értékrendje, csupán a hatalomban való pozicionálásukat tükrözi. Aki ennek aláveti magát, az boldogul a világukban, aki pedig nem, azt ellehetetlenítik. Ez a próbálkozás zajlik Orbán ellen, viszont azzal nem számolnak, hogy mögötte egy erős támogatottság van, és nem is tudnak mit kezdeni vele. Sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják. Pedig felismerhették volna azt, hogy egy olyan ország, amelyik az '56-os eseményekkel még az SZU torkán is elakadt, azzal ez az újbolsevik tákolmány sem fog sokra menni. A nemzetünk mindig ellenállt a kényszernek, minden nyugati országnál erősebbek vagyunk ebben.
Dixtroy
2024. február 08. 16:25
"a magyar kormányfőt ezért próbálják meg a demokráciára leselkedő legfőbb veszélyként beállítani" Hát ez nagy felfedezés, a liberális demokrácia és szabad véleménynyilvánítás az, ha azt mondod és teszed, amit ők. Akkor szabad. Neked is.
polárüveg
2024. február 08. 16:18
A megbélyegzést előbb utóbb a megbélyegzett jogfosztása és vagyonfosztása követi. Egy megbélyegzett páriával szemben kell betartani a jogot, szokást, erkölcsöt? Kellene, de nem teszik. Ez a módszer, a rágalmakkal megbélyegzés - a legolcsóbb vagyonszerzés. Lásd a trianoni békediktátum előtti megbélyegzést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!