Német politológus: Teljesen rendben van, ha kizárunk a választásokból olyan politikusokat, akik nem tartják be a demokratikus szabályokat

2024. február 07. 15:07

Az osztrák lap hasábjaira író publicista szerint „a jobboldali populisták minden esetben áldozatként tüntetik fel magukat, ha veszítenek”.

2024. február 07. 15:07
Jan-Werner Mueller

Jan-Werner Müller, a Princetoni Egyetem politológusa a Der Standardra írt véleménycikkében azt írta, teljesen jogos felvetésnek tartja, hogy ki lehessen zárni a választásokból azokat a politikusokat, akik szerinte megsértik a demokrácia szabályait, legyen szó akár Donald Trumpról, vagy az AfD thüringiai vezetőjéről, Björn Höckéről. 

Müller szerint a dilemma jelenleg az, hogy mit tehetnek a demokratikus pártok azokkal, akik szétrombolják a jogállamot. 

Véleménye szerint azonban politikai pártokat nem szabad betiltani, mivel az korlátozná a politikai folyamatot, azonban ha a demokratikus rend antidemokratikus módszerekkel akarja megvédeni magát, akkor az arra rámehet a végén. 

Szó sem lehet a Republikánus Párt betiltásáról, ugyanis Amerikában kétpártrendszer van”

– fogalmazott a politológus, aki szerint az AfD népszerűsége húsz százalék felett van, így ha őket betiltanák, sokakat megfosztana attól, hogy éljen a választási jogával. Szavai szerint akármi is legyen egy választás végeredménye, a „demokrácia ellenségei saját győzelmükként könyvelik azt el”. Úgy fogalmazott, ha veszít a jobboldal, „a populisták áldozatként tüntetik fel magukat”.

Nyitókép: OLIVER BERG / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2024. február 09. 10:40
Baszod !! Téged kell kizárni minden publikálási lehetőségből !! Hadd lássuk, mennyire hisztériázod magadat áldozatnak... pedig nem vagy más, mint egy szarkeverő felforgató.
numero1-2
2024. február 08. 22:58
Hajra AFD
2024. február 07. 22:29 Szerkesztve
És azt ki fogja megmondani az ellenzék? vagy az ellenzék által kijelölt biro? Nem igy müködött nálunk a Kádár rendszer.? Ott is hatalmon levö politikus mondta meg ki az ellenség, a biroság meg rányomta a pecsétet. 🥾🥾👎🏿👎🏿🥾🥾👎🏿👎🏿💣💣💣💣💣💣💣💣💣
europész
2024. február 07. 21:41
Mar alig varom,hogy a jobb oldal keruljon tulsulyba az Euban.Hogy fognak rinyalni a libsik ha veluk teszik ugyanazt amit most terveznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!