Kiállnak a magyar gazdák a külföldi tüntetők mellett

2024. február 01. 21:37

A Magosz és a NAK támogatja a tiltakozó európai gazdálkodókat, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak – közölték.

2024. február 01. 21:37
null

Nyugat-Európa több nagyvárosában rég nem látott méretű gazdatüntetések vannak: Belgiumban  tisztességes jövedelmet követelnek a gazdák és élesen bírálják a közös európai uniós agrárpolitikát. A megmozdulás résztvevői traktorjaikkal Brüsszelben és az ország több fontos csomópontján okoznak közlekedési fennakadásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

A belga fővárosban az uniós csúcson tartózkodó Orbán Viktor is találkozott a belvárosban lévő gazdákkal, akikkel hosszan elbeszélgetett. Mint kiderült, arról beszélgettek, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit. A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan elutasítja, hogy az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát, minden eszközzel fel kell lépni Brüsszel új romboló intézkedésével szemben – hangoztatta a két szervezet a lapunknak is eljuttatott közleményében. Ebben azt írták, hogy a két szervezet az Európai Unióban már elsőként jelezte,  hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi, és ellehetetleníti a jövőben is.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is”

– jelezték, majd úgy folytatták, amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, az az európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza.

Támogatjuk a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak”

 – közölték.

Jakab István országgyűlési képviselő, a Magosz elnöke a Mandinernek a témával kapcsolatban elmondta, Magyarországon olyan adórendszer van, amely a családi gazdaságokat és az őstermelőket védi és egyedülálló. Úgy fogalmazott: a hazai gazdákat és az őket képviselő szövetségeket is aggasztja a hatástanulmányok nélkül elfogadott Green deal és a Farm to Fork program.

Itt az iskolapéldája annak, hogy Frans Timmermans őrült ötletei hogyan teszik tönkre az uniós gazdák életét”

– fogalmazott, majd úgy folytatta, az Európa számos helyén tapasztalt demonstrációk az ultrazöld megoldások és a túlzott adminisztráció miatt zajlanak. 

Azt követeljük meg a harmadik országból beszállított élelmiszerek esetében, amilyen feltételeknek nekünk meg kell felelni a termelésünk során”

– szögezte le Jakab István. 

Nyitókép: Sameer Al-Doumy / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. február 02. 12:03
Gott mit uns .
kulakman
2024. február 02. 07:07
A kapiatalizmus építése közben néha enni is kell az eddig nem jutott eszébe senkinek, ezért kell az uki gabona?????????????
Pelso j.
2024. február 02. 06:01
Ne csak szóban álljanak ki, indíthatnának Brüsszelbe egy traktoros békemenetet. HAJRÁ, MOST!
files32
2024. február 02. 05:59
Csak nincs pénzük tankolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!